Започна заседанието на Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“.

Заседанието бе свикано от президента Румен Радев на 5 април 2019 г. За него пристигнаха премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на "Воля" Веселин Марешки и други.

Съгласно закона Консултативният съвет за национална сигурност е съвещателен орган по въпросите на националната сигурност. Заседанията се провеждат при кворум най-малко две трети от състава на Консултативния съвет за национална сигурност и са закрити.

Това е второто заседание на консултативния съвет, свикано от президента Румен Радев за предприемане на реални мерки за борба с корупцията, след становището на КСНС от 17 октомври 2017 г. Членовете на консултативния съвет тогава декларираха, че е необходим комплексен подход, който наред с превенцията, да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност; нормативна база, която да обхваща всички аспекти на превенцията, противодействието и борбата с корупцията; ефективни институции и механизми, както за превенция и пресичане на корупционни практики, така и за своевременно разкриване и разследване на корупционни престъпления. По-късно държавният глава наложи вето върху Антикорупционния закон, тъй като според него тези постановки не са били заложени в приетото законодателство.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ