Депутатката от ГЕРБ Милена Дамянова е отказала да стане министър на образованието. Това заяви пред „Флагман” народният представител от „Обединени патриоти” („Атака”) проф. Станислав Станилов.
Дамянова е идеолог на новия закон за училищното и предучилищното образование, приет от предишния парламент. Логично тя е сред най-спряганите за бъдещ министър. Милена Дамянова бе и зам.-министър на образованието в първото правителство на ГЕРБ, в периода 2010 – 2013 г.

„Те искат Милена, ама тя не иска. Това министерство е опасна работа. Това е голяма яма. Там е трудна работа”, заяви пред „Флагман” проф. Станилов.

Той добави: „Мен ако ме предложат,… то било страшно - няма да искам. Първо поради възрастта си – че съм на 73 години, и второ – там за да може да се поправи нещо по смисъла, който аз го виждам, трябва страшно много работа, трябва да се сменят екипи. А те са там държавни чиновници и не можеш да ги отстраниш тези, които правят програмите и от които зависи какво ще пише в учебниците…”

Проф. Станилов бе от хората, които бурно защитиха проф. Николай Денков, когато той бе отстранен като зам.-министър на Меглена Кунева в правителството „Борисов 2”. В момента Денков е служебен министър на образованието. Той също е спряган за следващия кабинет.

На въпрос, ако зависи от него, дали проф. Станилов би го подкрепил, той отговори:
„Това го решава ГЕРБ. Аз не мога да кажа нищо. Но имам много добро мнение. Първо трябва да се сондира с другите групи как е, да се говори с него и тогава да се каже…”.

„Добра ми е оценката. Денков работи добре с фондовете. Аз не съм видял от него нарушения. Той даже направи някои поправки… Кунева беше направила една камара зулуми и той се мъчи да ги поправи. Поправи ги. Но сега в момента не мога да отговоря”, заяви още Станислав Станилов.

Припомняме, че ГЕРБ категорично държат техен човек да оглави ведомството, тъй като образованието е заложено в програмата им като основен приоритет.

Депутат от партията на Борисов каза, че не вярва Милена Дамянова да е отказала да е министър. Самата тя не пожела да коментира.

Междувременно се завъртя и друго име за поста – това на дългогодишния главен секретар на министерството Красимир Вълчев.