От пресцентъра на президентството разпространиха официалните снимки на министрите от служебното правителство. Новият министерски съвет е назначен с указ на държавния глава Румен Радев от 27 януари 2017 г.
Огнян Стефанов Герджиков - служебен министър-председател на Република България;
 

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“. Професор по гражданско и търговско право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Бил е и заместник ректор на Алма Матер (1993-1994 г.) Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. Изнася лекции и доклади в Ягелонския университет в Краков, Европа Институт в Саарбрюкен, Женевския университет, Института „Макс Планк“ и Търговската палата в Хамбург. На 5 юли 2001 г. се кълне и като депутат от НДСВ, и като председател на 39-ото Народно събрание - пост, който заема до 4 февруари 2005 г., когато 119 депутати гласуват "за" свалянето му. Като причина за предсрочното освобождаване на председателския пост е вписано „системно превишаване на правата и неизпълнение на задълженията му в рамките на неговата компетентност“. Проф. Герджиков е избран за народен представител и в следващото, 40-о Народно събрание, където оглавява парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията. През 2014 г. проф. Герджиков участва в инициативата на "24 часа" "Клуб Новатор", в който поканихме за проблемите на България да говорят хора, които доказано мислят мащабно и могат да видят проблемите и решенията в цялостната картина, визионери, хора с опит. Проф. Герджиков е бил гост на официалните церемонии по много от инициативите на "24 часа" като "Най-добрите университети" и други. Преди 2 г. издаде автобиографията си "Аз не бях политик", в която разкри и непознати до момента свои лица извън политиката и правото - на поет, музикант, певец и спортист.

Илко Тодоров Семерджиев - служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването;
 

Роден е на 25 август 1959 г. в Гоце Делчев. Завършва стоматология в Медицинската академия в София. Специализира в Германия, Обединеното кралство, Испания, Франция и САЩ. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт и докторска по стопанско управление от университета „Проф. Асен Златаров” в Бургас. През 1991-1992 г. е директор на VI градска обединена болница в София. Назначен е за заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров, но подава оставка поради несъгласие със здравната политика. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов от февруари 1997 до 8 март 1999 г. На 8 март 1999 г. е назначен за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). На 21 декември 1999 г. с промените в правителството на Иван Костов е избран за министър на здравеопазването, какъвто остава до края на мандата.  

Стефан Динчев Янев - служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната;
 

Стефан Янев е бригаден генерал от резерва. Бил е три години военен аташе във Вашингтон и е работил със структурите на НАТО в Брюксел. В Министерството на отбраната е бил шеф на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана”.  


Малина Валентинова Крумова - служебен заместник министър-председател по европейските фондове;  Директор на Дирекция „Централно координационно звено“ към МС и член на Работната група на високо ниво за опростяване към ЕК. Зам.-министър на екоминистерството в първото служебно правителство на Плевнелиев, бивш ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда". Малина Крумова е назначена за съветник на вицепремиера по управление на европейските фондове Илияна Цанова на 18 август, 2014 г.  
 

Деница Златкова Златева - служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018; 
 

Тя е зав. отдел "Международен" на "Позитано" и участва много активно в кампанията на Румен Радев. Името й се спряга за секретар на президента по европредседателството, но още няма указ за назначението й. Самата тя е написала във фейсбук, че сменя работата и ще се мести отсреща. Тоест от "Дондуков"2 на "Дондуков"1  

Пламен Димитров Узунов - служебен министър на вътрешните работи; 
 

Роден е в Пловдив. От 1993 г. работи в системата на МВР. Две години по-късно е експерт-криминалист и разследва убийства. В периода 2004-2006 е началник сектор „Криминална полиция” във II РПУ. След това оглавява същият сектор в ОДМВР-Пловдив до 2010 г. Последователно е началник е на V и II РПУ-Пловдив. През 2013 г. е директор на областната дирекция на МВР-Пловдив. Узунов си тръгна от МВР през август 2015 г. след два скандала, при които демонстративно отказа да санкционира свои подчинени. Първият бе свързан със случай от 12 август, когато 63-годишен пешеходец бе сгазен на „зебра” на бул. „Вапцаров” в Пловдив. След като близките на жертвата се оплакаха по телевизиите, от прокуратурата откриха поредица от грешки и нарушения, извършени от служители на полицията. Узунов сам подаде оставка и в обръщение до колегите си опроверга слуховете, че е бил уволнен или принуден да направи това. Месец по-късно, през септември 2015 г. стана известно, че Пламен Узунов е бил притискан от депутата от ГЕРБ Методи Андреев да уволни шефа на РПУ-Първомай. Узунов назначил проверка, която не установила нищо, и отказал категорично, защото не можел да унижава подчинените си. Андреев го заплашвал, че ще отнесе въпроса „по-нагоре” – до министър Румяна Бъчварова. Според Узунов интересите на Андреев били лични, защото искал да бъде назначен негов човек в Първомай. Етичната комисия в парламента наказа Методи Андрееев с мъмрене.  

Кирил Миланов Ананиев - служебен министър на финансите;
 

Роден на 2 юли 1955 г. в София. Започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит” в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи”. Ананиев е зам.-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. От 2009 до 2011 г. е секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България, а в периода 2013-2014 г. е съветник към политическия кабинет на министър-председателя.  

 Гълъб Спасов Донев - служебен министър на труда и социалната политика; 
 

Той дойде заедно с Ананиев на сбирката при президента Румен Радев. Донев бе зам.-министър във второто правителство на Бойко Борисов, докато Ивайло Калфин бе министър. Донев има дълга практика в сферата на труда и социалната политика - работил е в Националния институт за помирение и арбитраж, във фонд “Условия на труд”, бил е член и председател на Надзорния съвет на НОИ, главен секретар и директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика. В периода 2009-2014 г. е зам.-шеф на ДА “Държавен резерв и военновременни запаси”.  

 Спас Владимиров Попниколов - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството; 
 

Той е инженер, специалист по пътно строителство.  

Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката;

Проф. Николай Денков подаде оставка като зам.-министър на образованието заради "съществените различия с приоритетите и стила на работа на министъра и част от екипа й". Той заемеше поста от 2014 г. и отговаряше за висшето образование и европейските структурни фондове в мандатите на трима министри - доц. Румяна Коларова, проф. Тодор Танев и Меглена Кунева. Проф. Денков е професор по физикохимия в Софийския университет. Доктор на науките. Специализирал е в Япония и Швеция, работил е като водещ учен в изследователски институти на фирмите Unilever (САЩ) и Rhone-Poluenc (Франция). Автор е на над 130 научни публикации с голям международен отзвук в научната литература. Ръководил е над 30 международни научни и научно-приложни проекти. Носител е на голямата награда "Питагор" на Министерството на образованието и науката (МОН) за високи научни постижения (2010 г.). От 2012 г. е член на работните групи за подготовка на Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Той беше част от три последователни кабинета в МОН, което осигури необходимата приемственост за реализацията на промени в поверените му ресори- висше образование и европейски структурни фондове.

 Ради Драгнев Найденов - служебен министър на външните работи; 
 

Роден е в София на 24 август 1962 г. Завършил е Немската гимназия. Следвал е специалност „Международни отношения” в УНСС от 1983 до 1989 г., от която излиза с магистърска степен. От 2001 до 2002 г. е заместник-министър на отбраната. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя на България, когато премиер е Симеон Сакскобургготски. От 2005 до 2011 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Австрия. През май 2011 г. е назначен за постоянен секретар на Министерството на външните работи, което е най-високата длъжност в дипломатическата служба. От февруари 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик в Германия. 

Мария Енчева Павлова - служебен министър на правосъдието; 
 

Тя е следовател от Националната следствена служба, а съпругът ѝ е Александър Павлов от Софийската градска прокуратура. До последно името на правосъдния министър в служебния кабинет не бе известно. Спрягаха се различни, но едно по едно отпадаха. Сред тях бяха това на вицепрезидента на Росен Плевнелиев Маргарита Попова и на проф. Емилия Друмева. Но в крайна сметка президентът Румен Радев се спрял на Мария Павлова, твърдят запознати. Мария Павлова е дългогодишен следовател, работи в икономическия отдел на Националната следствена служба. 

Рашко Любомиров Младенов - служебен министър на културата; 
 

През 1972 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1972) и започва кариерата си по разпределение в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе (1972-1975). По-късно постъпва в трупата на Театър „София“ (1975), играл е и в Младежкия. Между 1997 и средата на 2006 г. е директор на Сатиричния театър, когато бива сменен след редовен конкурс, обявен Министерството на културата.[1] Освен в театъра, Младенов има роли в киното: сериалите „Хора и богове“ (1979), „Фалшификаторът от Черния кос“ (1983), „Цветовете на изгрева“ (1987) и филми като "Игра на любов " (1980) и „Маргарит и Маргарита“ (1989), Член на САБ (1972). Написал е музиката към пиесата „С бюовта шега не бива“ на Алфред дьо Мюсе (Русе, 1975). 

Ирина Стойнова Костова - служебен министър на околната среда и водите;
 

Декан на Хидротехнически факултет в УАСГ. Завършва Висш Институт по архитектура и строителство - Строителен инженер по ВиК, профил „пречистване на водите"; Висш Институт по архитектура и строителство - докторантура; Център за изследване на водите VITUKI - Будапеща, Унгария, Специализация по хидроложки методи за управление на околната среда. Член на Управителния съвет на Българската асоциация по водите (БАВ); Член на Висшия консултативен съвет по водите към Министерството на околата среда и водите (МОСВ); Член на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) – пълна проектантска правоспособност; Член на организационния комитет на ASEMWater. Член на експертни работни групи за оценяване на проектни предложения на бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда“ по приоритетна ос 1 (сектор „води“), ISPA и кохезионен фонд, МОСВ. Консултантска дейност към JASPERS за оказване на техническа помощ на Общините и МОСВ в подготовка на проекти във водния сектор, финансирани по кохезионния фонд на ЕК. Обучение на експерти от Общините и Звената за изпълнение на проекти във водния сектор. Преглед и анализ на регионални генерални планове по проект „Разработване на регионални генерални планове за водоснабдяване и канализация – източен регион, България“. Външен експерт към работна група по проект "Подкрепа на реформата в отрасъл водоснабдяване и канализация", МРРБ. Строителен мениджър на реконструкцията на пречиствателна станция за отпадъчни води на гр. Враца. 

Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието и храните; 
 

Той е носител на грамота за цялостен принос за развитие на българското земеделие и отличен с диплом и три сертификата за иновации в областта на тютюна. Доц. Христо Бозуков започва научната си кариера в Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) през 1984 год. Извървял е пътя от стажант – агроном до директор на научното звено, пост който заема от 2007 г. до назначаването му на председателския пост на Академията. Завършва висшето си образование в ВСИ Пловдив през 1985 година със специалност „Инженер-агроном по защита на растенията и почвата” и специализация „Растителнозащитни технологии при полските култури”. Защитава докторска дисертация през 1999 година, а от януари 2002 година е ръководител на секция "Агротехника и растителна защита". От март същата година е избран за член на Научния съвет на ИТТИ. Хабилитиран е като старши научен сътрудник през 2003 год. Доц. Бозуков има над 110 научни публикации, научно-приложни статии и доклади, 6 ръководства, наръчници и методики. Негови научни разработки са цитирани 62 пъти, като 32 от чужди автори. Член е на Консултативния съвет по тютюна към министъра на земеделието и храните. Участва и в работната група от експерти за изработване „Стратегия за тютюнопроизводството в България”.   

Христо Владимиров Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията; 
 


Христо Алексиев бил заместник генерален директор в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, с ресор „Стратегия и администрация“. Притежава магистърска степен по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти. Работил е като ръководител проекти в сферата на местното самоуправление и като експертен съветник на кабинета на министъра на транспорта в МТ. В НКЖИ е бил още съветник към УС и заместник генерален директор. Христо Алексиев е роден на 19.09.1980 г., женен, с две деца. 

Теодор Венков Седларски - служебен министър на икономиката;
 

Декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е щатен преподавател в катедра „Икономика“ на Стопанския факултет от 2005 г. От 2009 г. е старши, а от 2010 г. – главен асистент. Защитава докторска дисертация през 2009 г. в областта на институциите, трансакционните разходи и икономическото развитие. Получава образованието си във Виенския икономически университет и в Стопанския факултет. (бакалавърска степен по стопанско управление през 2002 г. и магистърска степен по бизнес администрация през 2004 г.). Чете лекции по институционална икономика, икономически теории, международна икономика, икономика на публичния сектор, пари, банки и финансови пазари. Научните му интереси са в областта на новия и стария институционализъм, новата стопанска история, икономическия анализ на правото, история на икономическите учения, поведенческа и експериментална икономика.  Христо Алексиев Николай Ангелов Павлов - служебен министър на енергетиката; Роден е на 9 февруари 1975 г. Досега е изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД. Преди това е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК. 

Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма;
 

Балтова е родена през 1961 г. Завършила е Университета за химични и металургични технологии в София и Университета на Северен Елзас. Има специализация по маркетинг и предприемачество. От 2005 г. до сега Стела Балтова е експерт в дирекция „Външноикономическа политика” в Министерството на икономиката и енергетиката. В периода 2002-2005 г. е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в посолството ни в Дания. През 2007 година Министър-председателят Сергей Станишев назначава Стела Балтова за заместник-председател на Държавната агенция по туризъм.  Николай Павлов

Даниела Станимирова Дашева - служебен министър на младежта и спорта.      
 

Проф. Даниела Дашева е един от най-големите експерти по теория и методика на спортната подготовка с редица научни публикации в тази област. Завършила е Учителски факултет на ВИФ „Г. Димитров (НСА), с втора специалност треньор по баскетбол. През 1991 г. защитава докторска дисертация, през 2004 г. защитава дисертация за научната степен „доктор на педагогическите науки“. От 1991 до 1994 г. е преподавател във Висшето училище по Физическо възпитание и спорт в гр. Мостаганем, Алжир, след което придобива магистърска степен по спортна психология към Католическия университет в Льовен – Белгия. От 1999 г. е доцент по теория и методика на спортната тренировка, от 2006 г. е професор.