Присъствието на срамежливия милиардер пред обществеността на преговорите в Истанбул изненада мнозина, съобщава Труд.

На фотографиите, публикувани от преговорите между Русия и Украйна в Истанбул от вторник, се откроява едно усмихващо се лице още преди разговорите да започнат. Това е санкционираният милиардер Роман Абрамович, който не е официално част от руската делегация, но очевидно е играл важна роля зад кулисите, като е летял между Москва, Киев и Истанбул, след като Русия нахлу в Украйна.

Въпросите каква е ролята на Абрамович и защо е там бяха повдигнати преди дни, когато Wall Street Journal и разследващата група Bellingcat твърдяха, че Абрамович и един от украинските депутати са сред тримата души, които се разболяват със симптоми, типични за химическо отравяне, по времето на кръга от преговори в Киев в началото на март.

Москва и Киев отново преговарят, спира ли войната СНИМКИ

Тези източници потвърдиха пред Guardian, че Абрамович се е разболял след срещата и е загубил зрението си за няколко часа. Скоро се е възстановил и е успял да участва в по-късни кръгове от преговорите.

Новините за предполагаемото отравяне бяха посрещнати с широко разпространен скептицизъм. Това е рядко срещан случай, когато и Вашингтон, и Москва са на едно мнение и двете столици дадоха сигнали, че не вярват на историята с отравянето. Разузнаването силно предполага, че това е екологично“, каза американски служител пред Ройтерс в понеделник, и добави: „Например, че не е отравяне“.

Във вторник Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, добави собственото си отричане: „Това е част от информационната паника, част от информационния саботаж, и информационната война. Тези доклади не са верни... необходимо е силно да се филтрира потокът от информацията”.
Говорителят на украинския президент Владимир Зеленски предупреди „да се следва официалната информация“.

Христо Грозев от Bellingcat каза, че остава зад твърденията. „Не знаем кой го е направил, но нещо се е случило“, каза той. Грозев има цяло досие за разкрити опити за отравяне, включително идентифициране на руския отряд, който уж е отровил критика на Кремъл Алексей Навални през 2020 г. Той каза, че скоро ще може да пусне повече информация за настоящия инцидент. „Опитваме се да намерим баланса между защитата на поверителността и сигурността на хората и правилното информиране на обществеността“, каза Грозев.

WSJ сензационно: Зеленски се моли на Байдън да не санкционира Абрамович

Освен твърденията за отравянето, появата на срамежливия олигарх в центъра на мирните преговори също изненада мнозина. През последните години Абрамович се позиционира като човек, който се е оттеглил от бизнеса и няма политически амбиции. Той е известен с това, че финансира културните каузи и като цяло участва в светския живот. Въпреки че, понякога може да бъде забелязан в московските художествени галерии, театри или ресторанти, бившият собственик на футболния клуб Челси мрази публичността и не дава интервюта.

Информацията за богатството и начина на живот на Абрамович идва от съдебните дела, по-специално от епичната битка през 2012 г. в лондонските съдилища с бившия му благодетел Борис Березовски, който твърди, че Абрамович го е измамил с няколко милиарда долара, като го е принудил да продаде своя дял в петролната компания „Сибнефт“ на ниска цена. Съдът тогава реши в полза на Абрамович.

Съвсем наскоро Абрамович заведе дело за клевета в Лондон срещу журналистката Катрин Белтън, след като оспори няколко нейни твърдения в книгата на Белтън „Хората на Путин“, включително, и това, че е купил Челси по искане на Путин. Абрамович се споразумя с Белтън, след като нейният издател се съгласи да признае, че това което е написано в книгата, не е констататиран факт.

Проф. Вл. Чуков: Киев и Москва вече имат чернова на споразумение, Русия се е съгласила да се оттегли от...

В това съдебно дело адвокатите му твърдяха, че „Абрамович е човек, който е отдалечен от Путин“, нещо, което предизвиква въпроса за внезапната му поява като пратеник. Източник от украинската делегация каза пред издениято "Украинска правда", че Абрамович се е позиционирал като неутрален посредник и основната му роля е "да предаде нашата позиция на техния шеф на човешки език".

Александър Роднянски, икономически съветник на Зеленски, каза пред Guardian, че Абрамович е бил привлечен като посредник от неговия баща, украински филмов продуцент, който познава добре милиардера.

В Киев на Абрамович се гледа най-малкото като на сериозен събеседник, който има влияние пред Путин. Официалният екип за преговори на Русия се състои предимно от служители от второто ниво, които не се смятат за влиятелни, така че Путин може би е избрал Абрамович като по-сериозен събеседник, който да изпрати на преговорите с украинците. „Путин търси обратни канали. Той не вярва на нищо, което е открито. Всичко трябва да е малко конспиративно“, каза руският журналист-ветеран Евгения Албац.

Източник в Москва каза, че Абрамович е имал две лични срещи със Зеленски в Киев през последния месец, твърдения, които не са потвърдени от украинската страна. След посещението, по време на което Абрамович се разболя, той се върна отново за ново пътуване до украинската столица, каза източникът.

Боян Чуков: Дали изобщо нещо ще остане от Украйна, сателитни снимки показват какво гласи Русия

Зеленски, в интервюто си с руски журналисти през уикенда, каза, че Абрамович е един от редицата руски олигарси, които са се свързали с него, предлагайки да инвестират в украинската икономика. „Получихме сигнали от него и от няколко други бизнесмени, които казаха „нека да помогнем по някакъв начин, нека да се опитаме да направим нещо“, каза Зеленски. Той каза също, че Абрамович е участвал в неуспешните разговори за организирането на хуманитарните коридори. Той обаче не спомена за посещенията на Абрамович в Киев, нито за предполагаемите му срещи с олигарха.

Албатц също каза, че предложенията на Абрамович и на другите руски бизнесмени за помощ на Украйна могат да са дошли от ужаса от войната, но също и от личен интерес и желание да се избегнат осакатяващите западни санкции. „Това е начинът, по който хората се опитват да спасят своите вили, яхти и също така да бъдат от правилната страна на конфликта. Някои от тях може да са ужасени. Познавам някои, които просто не можеха да повярват на случилото се. Има някои от тях, които просто се притесняват, че не могат да плащат на чистачките си“, каза тя.


Мнозина са скептични за прераждането на Абрамович като миротворец. „Как можаха да забравят кой е той? Един от най-големите спонсори на режима на Путин“, каза Мария Певчих, близък сътрудничка на опозиционния лидер Навални и ръководител на разследванията на неговата „Фондация за борба с корупцията“. Певчих каза, че не приема идеята Абрамович да бъде независим участник в преговорите. „Аз 100% съм сигурна, че това е било изцяло съгласувано с Кремъл. Когато си марионетка на Путин в продължение на 22 години, не ставаш изведнъж измамник“, каза тя.

Превод за "Труд" - Павел Павлов