През първата половина на месец март правителството на Кирил Петков тихомълком изпрати променена версия на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) към ЕК. Само месец по-късно Министерски съвет обяви, че Урсула фон дер Лайен ще дойде в България този петък (8 април), за да го подпише.

Според източници на БЛИЦ обаче е много по-вероятно Урсула фон дер Лайен да идва в петък, за да върне за нови корекции и тази версия на Плана за възстановяване. Причините за това са много, но през последните дни се открои една много любопитна част от плана, която до момента отстъпваше по важност на теми като енергетиката и рядко попадаше под светлината на прожекторите.

Става въпрос за частта „Цифрова свързаност“, чиято версия от октомври 2021 година целеше преодоляване на „цифровото разделение“ - чрез подпомагане разгръщането на високоскоростна свързаност до по-малките населени места. Втората основна цел беше да се увеличи потреблението на дигитални услуги със стимули като ваучери за услуги и устройства.

Новата версия на плана, обаче, изглежда цели по-скоро да ни върне в миналото, като залага на идеи като създаването на държавен телеком, намаляваме на броя свързани домакинства, спиране на развитието на мрежите от пето поколение, и използването на зелена електроенергия от телекомите. Ето какво включват промените в Плана за възстановяване в частта „Цифрова свързаност“, които са направени през месец март.

Нов държавен телеком, но…
По всичко личи, че държавата иска да си направи телеком с евро средства. Новата идея на правителството е да използва парите, предвидени в Плана за възстановяване, за да създаде държавен телеком, който освен всичко останало ще свързва най-вече държавните структури, а не бизнеса или гражданите, които реално генерират приходи за бюджета.

Това на практика означава, че държавата ще стане конкурент на частни фирми и ще навлезе на един частен пазар. На пръв поглед идеята може да звучи добре, но вече всички имаме горчив опит от държавни компании и тяхното управление. Само си задайте въпроса колко са държавните компании, чиито продукти или услуги предпочитате пред тези на частните компании.

с по-малка мрежа
Освен че държавата иска да си направи телеком, с новия План за възстановяване вместо гарантираното покритие на почти цялата страна с гигабитова свързаност и 5G коридори, новият план включва осигуряване на достъп за само 300 000 души, които не е ясно на какъв принцип ще бъдат избирани. В предходния вариант обхватът на плана предвиждаше осигуряване на покритие за над 200 000 домакинства, което по груби сметки означава над 450 000 души.

Единствената страна в ЕС, която няма да развива 5G
С новата версия на Плана за възстановяване, България става първата страна-членка на ЕС, която се отказва от 5G. Изглежда изграждането на 5G коридорите на ЕС, които бяха една от насоките към всички страни, не е приоритет за правителството. 5G тотално е отпаднало от плана, което означава без автономни автомобили, умни градове, гигабитова свързаност, телемедицина, VR и редица други възможности.

Без зелена енергия за телекомите
Последное заявеното намерение за премахване на заложените дейности, отнасящи се до зелената енергия посредством изграждане на соларни панели. Енергийната ефективност и преминаването към зелена енергия е друга цел на ЕС, която е особено актуална в момента. Въпреки това зелената енергия за телекомуникационни съоръжения също е отпаднала след новата редакция на частта „Цифрова свързаност“ от Плана за възстановяване.