За пет месеца е невъзможно да се решат всички натрупани проблеми. Никой не отрича, че в земеделието обстановката е много тежка. За съжаление, няма изгледи да стане по-лека. Това е реалността, коментира пред Нова телевизия министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

„Няма спад в производството на плодове и зеленчуци. Нека да не спекулираме с това и да създаваме тревога. Колкото е имало досега, толкова ще има и сега – разлика няма”, увери той относно българската продукция.


На критиките на протестиращите под прозорците на Министерството на земеделието, които обвиниха Вътев, че се е скрил, той отговори: „Още не съм бягал от никого. Виждате колко способни на диалог са тези хора. В комисията в парламента те си зададоха всички въпроси и получиха всички отговори предната вечер. Защо бяха изгонени от председателя на Комисията по земеделие? Заради поведението им”.

„Бойко Синапов, Велин Георгиев, Димитър Зоров – тези хора не излизат от Министерството на земеделието. Те, де факто, са свикнали досега да определят всичко в това министерство”, коментира още той. 

„Няма как да ме обидят едни хора с толкова ниска култура. Нека да си дадат декларациите, за да видим колко са продали реално, колко са произвели и колко данъци са платили. Очаквам да излезе, че нямат продажби. Аз съм готов да си извадя за пет години какво съм реализирал и колко данъци съм платил”, добави министърът.

Министърът обяви, че много му се иска да подаде оставка, но поведението с обиди, квалификации и неверни твърдения, го карало да не го прави.

Министърът отхвърли като абсурдно твърдението, че дълбоко замразено месо се предлага като свежо. Също така отбеляза, че по официални данни за 2022 г. са затворени 329 кравеферми, а за 2023 г. - 323.

Във връзка с Aгенцията по борба с градушките министърът каза, че е отправено предложение заплатите на служителите да се вдигнат с 30%, като има уверение, че това ще се случи. На останалите агенции към министерството се предвижда увеличение на заплатите с 20%.

Няма нови огнища на птичи грип, съобщи още земеделският министър.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук