Ще предложа отмяна на националната забрана за внос на украинско зърно, тъй като тя се обезсмисля след като има европейска. Имаме, 2,5 млн. тона първокачествена пшеница, 1,5 млн. тона царевица и 1,16 млн. тона слънчоглед.

Имаме излишъци, не можем да говорим за никаква спекула, нито вдигане на цената на хляба. Това заяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев.

По думите му следващата седмица ще проведе среща със земеделския министър на Украйна.

"Дебатът за коридорите продължава. ЕК отчита проблемите на България. До 5 юни имаме въведена забрана на пет култури. България ще допуска всички украински товари, които са за реекспорт. Ще предоставяме данни и за сухото мляко и меда, има количества украински мед, които са двойни.

ЕК ще обследва още украински продукти, за да се види дали има аномалии, така че след 5 юни може да се включат още стоки", посочи министърът. И допълни, че следващата седмица се очаква ЕК да обяви сумите за компенсации на зърнопроизводителите.

"Има големи количества зърнени култури, на които няма как да се качат цените. Потребителите да са спокойни - няма да има сътресения на пазара. Борсите на зърното падат, няма да има никакъв проблем с цената на олиото и хляба, незначителни са количествата украинско зърно, попаднало в хляба. Как да се вдигне цената на нещо, което имаме в излишък? 

Решението на ЕК е изключителен успех за България, благодаря на редовите експерти, които се занимаваха от министерствата на икономиката и земеделието.

Тежки бяха последните 3-4 седмици, но това значи, че България е пълноценен член на ЕС. Също така значи, че ЕС е с вътрешна солидарност между самите държави. България настоява за европейски механизми за аномалиите", заяви Гечев.

И категорично заяви, че всеки служебен министър се надява тайно да има редовен кабинет и допълни, че наследството във всеки сектор ще е добро.

Вчера Европейската комисия постигна договореност с България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия за транзита на украински стоки. Той ще бъде възобновен, а срещу това Евросъюзът въвежда извънредни предпазни мерки за защита за четири основни продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Какви са тези мерки за момента не се съобщава. Най-засегнатите страни ще си поделят и помощ в размер на 100 милиона евро. ЕС удължи и с една година коридорите на солидарност за безмитен транзит от Украйна.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук