Комисията по международна търговия в Европейския парламент одобри в четвъртък удължаване на безмитния внос на украински стоки в Европейския съюз с още една година, предаде БНР.

Евродепутатите одобриха с 27 гласа "за", 1 "против" и 7 "въздържал се" удължаването на безмитния внос на украински стоки с още една година заради войната, която пречи на страната да търгува с останалата част от света. Сегашният регламент изтича на 5 юни.

Безмитният внос важи за плодове и зеленчуци, които подлежат на облагане на входа, както и на земеделски продукти, в т.ч. и обработени, на които също се налагат мита. Промишлените продукти са с нулеви мита от 1 януари според споразумението за асоцииране ЕС-Украйна, така че не са включени в предложението.

Вотът в комисията ще позволи предложението да бъде внесено и окончателно гласувано от пленарната зала на европарламента на сесията в Страсбург между 8 и 11 май.

Както БЛИЦ съобщи, Полша вече обяви, че ще запази ембаргото върху вноса на украинско зърно до края на годината, независимо от решението на Европарламента.

"Няма да отменим нашите мерки, докато подобни не бъдат въведени на европейско равнище. Времето работи за нас. Ще държим на нашите мерки до стабилизирането на ситуацията", каза министърът на развитието Валдемар Буда, според който забраната със сигурност ще остане в сила до края на годината.

Полша, България, Румъния, Словакия и Унгария все още преговарят с Европейската Комисия за временна забрана на зърно и други земеделски продукти от Украйна. Срещата във вторник на министрите на земеделието на ЕС в Люксембург приключи без общоевропейско решение.

Комисията им предлага забраната да действа до 5 юни, като обхване пет вида земеделски продукти - царевица, пшеница, слънчогледово семе, рапично семе и слънчогледово олио.

Комисията по международна търговия на Европарламент гласува с огромно мнозинство и  допълнителна помощ от 145 млн. евро за Молдова. От тях 45 млн. са под формата на безвъзмездни средства, а останалите - на заеми. Помощта ще бъде преведена на два транша през тази година.

В решението се подчертава, че инвазията на Русия в Украйна има силен първичен и вторичен негативен ефект върху икономиката на Молдова. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук