Правната комисия одобри доклада за националната сигурност за 2016 г. без гласовете на депутатите от БСП. Социалистите не приемат трактовката за заплахата от Русия спрямо България, която присъства сред изброените рискове в документа, предава Канал 3.

По време на дискусията соцдепутатът Валери Жаблянов попита секретаря на Съвета по сигурността към Министерския съвет Георги Кръстев дали има данни за конкретни действия от руска страна, насочени пряко към националната сигурност на България. Отговорът бе, че такива не са известни. Жаблянов продължи да громи и да настоява какво се разбира под "хибридна заплаха" и дали той би застрашил националната сигурност, ако гледа четирите руски тв канала.

Социалистът дръпна пламенна реч и изказа съмнение да не би със заплахите за руска военна мощ в Крим, в това число и ядрена, няма да се получи същото фиаско, като с химическото оръжие на Саддам Хюсеин в Ирак, за което след години официално бе признато, че е липсвало, но именно то послужи като мотив за военната намеса там и свалянето на властта. Докладът бе приет и от комисията по отбрана с 12 гласа "за" и 8 "въздържал се".

"Никъде в доклада по никакъв начин политиката на Руската федерация не е посочена като застрашаваща националната сигурност на България. Това трябва да се отстоява и да не се поддаваме на внушения", каза Георги Кръстев, който взе участие и в заседанието на военната комисия. В същото време той посочи, че няма как да игнорираме действията, които застрашават сигурността на НАТО и ЕС.