И днес има две версии за българската история през 20-ти век, не искам да ги очертавам, нека да приключим с този въпрос, ако имаме сили. Това каза народният представител от ПГ на БСП Валери Жаблянов по време на дебатите по предложението за оставката на председателя на НС Димитър Главчев, предаде агенция „Фокус“.
„БСП няма как да се съгласи с опита за извикване на живот в българското обществено пространство на тежката историческа дискусия за 20 ти век, която няма да бъде разрешена“, заяви той.

„Съгласявам се, че се намираме в необичайна ситуация, да искаме оставката на председателя на НС, 6 седмици след като парламентът е конструиран“, коментира Валери Жаблянов.

„Поставихме въпроса за оставката, но правя уточнение и се съгласявам с Димитър Главчев, че става въпрос за декларации на ПГ, а не за индивидуални изявления“, обясни народният представител от БСП.

„Отговорността на ГЕРБ става още по-голяма, ако тези констатации не са индивидуалното мнение на Спас Гърневски или Антон Тодоров, а са мнение на цялата партия“, посочи той.

Според него това е общата оценка на ГЕРБ за БСП, за историята и характера на партията. „Това няма да го приемем никога и поради тази причина поискахме оставката. Тези декларации означават, че няма никакво преосмисляне на тези две радикално противоположни виждания“, заяви Валери Жаблянов.

„Ще защитаваме социалистическия период в развитието на България като конструктивен и градивен“, подчерта той и уточни, че БСП е символ на този период.

На думите на Жаблянов реши да отговори вицеадмирал Пламен Манушев от ГЕРБ. "Опитахте се да изопачите историята и да кажете, че моят дядо е водил империалистическа война през 1915 г.", каза той.

 „Г-н Жабляов се опита да изопачи българската история и да каже, че моя дядо е отишъл да води империалистическа война 1915 г. и че усилията на целия български народ за освобождение на братята и обединението на Отечеството е нещо империалистическо“, заяви вицеадмирал Манушев.

По думите му целият народ е отишъл да се бие в Първата световна война. „Не знам каква декларация са приели неговата партия и земеделците, че войната е нещо, което не е трябвало да започваме и че то има някакви империалистически цели, но не е било така“, каза той. Вицеадмирал Манушев поясни, че народът ни е дал 120 хил. жертви и 250 хил. ранени.