Внесени в последния момент  жалби срещу регистрацията на новата партия „Да, България!“ с председател Христо Иванов преградиха пътя й за участие в предсрочните парламентарни избори, съобщава сайтът "Де факто".
Днес до обяд са внесени три жалби. Изненадващо е, че две от тях са от учредители на партията, т.е. ударът идва „отвътре“. При това положение делото за регистрацията отива във Върховния касационен съд, а ЦИК приема документи за участие във вота до 8 февруари.

На 30 януари Румяна Спасова от Софийския градски съд постанови „Да, България!“ да бъде вписана в регистъра на политическите партии.

Според Закона за политическите партии обаче процедурата не приключва с решението на СГС. Независимо от заявените намерения трябва да се изчака 7-дневен срок за оспорването му пред Върховния касационен съд.

Срокът изтича на 7 февруари. Ако нямаше жалби, новата партия щеше да има два дни да внесе документите си в ЦИК. Именно така изглеждаха нещата на 30 януари след заявлението на прокуратурата.

Но вече са други – жалбите са налице, може и да нараснат. При това положение по закон преписката отива във ВКС. А той трябва да се произнесе в 14-дневен срок. Дори и върховните съдии да потвърдят регистрацията, ЦИК вече ще е хлопнал вратите.

Пред сайта "Де факто" Христо Иванов се направи на изненадан и обяви, че проучва случая.

Изненадващото развитие обаче може и да е ход от страна на Христо Иванов. В последните социологически проучвания партията, която вече е известна като Партията на Прокопиев, получава около 0,7 процента. До изборите остават по-малко от два месеца и е ясно, че проваленият министър на правосъдието няма да може да прескочи бариерата сам. Той и хората му от Протестна мрежа вече се отказаха от коалиция с новата партия на Радан Кънев. Възможно е сега те да потърсят пак контакт с другото дясно ГМО - "Нова Република". Със спряна регистрация, те ще имат лице пред избирателите, на които вече се заклеха, че няма да правят предизборни коалиции. Срещу съюза с Радан бяха основно членовете на Протестна мрежа, за които Кънев е "предател". Сега те ще трябва да се помолят на "Нова Република" за общо участие във вота под одобрителния поглед на "десните анализатори", които бабуваха на такова обединение.