Бившият зам.-министър на енергетиката и ексдепутат от ГЕРБ Жечо Станков разкритикува остро служебния кабинет по повод внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост. Той участва в пресконференция в централата на партията в София заедно с Томислав Дончев и Красимир Вълчев.

В нея в един момент се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов – първо като слушател, а след това и като участник.

Жечо Станков, който отново е кандидат-депутат от ГЕРБ от район Бургас, обяви: “Днес отново най-висока цена в енергетиката. 8 ч. сутринта - 599 лв. за мегаватчас, 8 ч. вечерта – 625 лв. 

Това е най-високата цена до момента в българската история, откакто българската енергетика съществува. И да сте чули нещо от страна на Министерството на енергетиката, въпреки че преди броени дни Европа прие стратегически документ, с който казва какви да са краткосрочните и дългосрочните мерки за справяне и поемане от страна на бизнеса на цената на енергията? Не.

Всичко това, което предлагахме по време на актуализацията на бюджета в 46-ото Народно събрание, не се прие, а то беше да насочим средства към бизнеса за справяне с тази вълна, която ние виждахме, че се задава заради безобразното управление на българската енергетика в момента. 

Свидетели сме на провала на правителството на Радев в частта му помощ към, ако щете, от фризьорските салони, през пекарната за хляб до голямата индустрия. И ако те говорят в момента за 50 лв. на МВтч – средства, които да се върнат към бизнеса, то те са крайно недостатъчни. Сумите вече, които трябва да се насочат, са поне 150 лв. на МВтч. Няма мерки, не се и плануват такива.“

Станков попита: „Какво обаче се случва, след като изтърваха контрола върху енергетиката? С проектите, които залагат в момента с Плана за възстановяване и устойчивост, те по-скоро създават една допълнителна зависимост на българската енергетика, хвърлят прах в очите на българските граждани и, още по-важното, за първи път се споменава дата за извеждане от експлоатация на въглищните централи, която въобще не съответства и на истината.“

Бившият енергиен зам.-министър коментира Плана и от гледна точка на санирането: „Българските граждани, които живеят в еднофамилни къщи, трябва да го чуят много внимателно – те са зачеркнати от Плана за възстановяване и устойчивост. Пари за саниране за хората, живеещи в еднофамилни къщи, няма.

Премахнати са. Зачеркнати са. Изкарани са от Плана. Третирани са като втора ръка хора. Всички останали, които в момента знаеха, че вече са подали документи и очакват след отделяне на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост да се случи санирането, им е казано – „Стартирате отначало! Трябва да подготвите документи и да ги подадете.“

Ако се справите бързо - до 30 септември догодина, имате шанс за 100% безвъзмездна помощ, която отново е измамна. Защо? Защото преди да подадете документи, всеки един от вас трябва да вложи лични средства – за енергийно обследване, за паспортизация на сградата и за какво ли още не.“

А след подаване на документите не било сигурно, че съответните средства ще бъдат възстановени, тъй като проектите можело да са повече от тези, за които има пари.

„А тези, които не могат да се справят в срока до септември догодина, даже ще бъдат наказани. Как ли? Ще трябва да платят отново тези разходи, като предните, но ще получат само 80% безвъзмездна помощ.

Европа ни казва с този стратегически документ, по който ни дава 6 милиарда - „не карайте хората, бизнесът и общините да правят двойни усилия за нещо, което вече са направили“.

С други думи, всички граждани, които вече са си подали документите за саниране чрез етажната собственост и техните обединения, сега трябва да го направят отново. И то да го направят, като инжектират допълнително собствени финансови средства за това нещо. Абсолютно безумие“, изкоментира Жечо Станков.

По отношение средствата за улично осветление Станков изрази одобрение, че от служебния кабинет се съобразили поне частично с предложението на ГЕРБ.

„Средствата за улично осветление са частично възстановени – от 60 милиона на 180 милиона въпреки предложените от нас 350 милиона. И каква е генералната идея за средствата за улично осветление? В момента и общините се нуждаят от финансовата инжекция, защото и за тях високите цени на електроенергията не са поносими.

Идеята е следната: с едни и същи средства да изпълним няколко задачи. Тези 180 милиона за улично осветление отиват първо при общините, като 50% от тази сума ще остане безвъзмездно в тяхната хазна, а останалите 50% от икономията на енергията от осветителните тела ще се възстановят отново към средствата, които ще се насочват към българските граждани за саниране на техните домове.

С други думи, с едни средства, от една страна, ще спестим средства за ел. енергия на общините, а, от друга страна, ще ги насочим и към гражданите“, заяви Станков.

Още една тема не се повдига, макар че тя е изключително важна, смята той.

„В Регламента е записано, че държавите-членки имат право да получат аванс до 31 декември 2021 г. Това са над 1,5 млрд. лева, които могат да влязат по сметката на българския бюджет. Държеше се в актуализацията на бюджета тези средства да бъдат заложени.

В момента обаче не съм чул нито премиерът, нито президентът да кажат, че това вече е загубена кауза. Защо ли? Защото след подаването на Плана Европейската комисия има два месеца да го разгледа и впоследствие един месец, за да го приеме на Европейски съвет.

Като направите сметката, виждате, че най-ранната дата е средата на януари. С други думи, България губи възможността да получи по сметката на държавата милиард и половина, които да може веднага да ги инжектира в „кръвоносната система“ – бизнеса, гражданите, общините.

Милиард и половина дефицит в бюджета, който беше предложен от правителството на Радев. Милиард и половина“, повтори възмутено бившият зам.-министър.

„Отделно - допълнително милиард и половина, от който един милиард за мегаголеми фотоволтаични проекти с батерии. С батерии – повтарям! Най-скъпата, неузряла технология към момента“, обясни Станков. „Ние ще наливаме пари в нещо, което точно докато се изплати, трябва да го хвърляме отново и да се погрижим после и да го рециклираме.“

В същото време министрите Кирил Петков и Атанас Пеканов вдигали палци на одобрение, когато на заседание на комисия в 46-ото Народно събрание ГЕРБ им предложили тези средства да се насочат към бизнеса.

„Написали сме такъв проект в Плана – до 200 000 евро, това е половин МВт мощност към малкия, средния, големия бизнес, за да могат те да произвеждат сами електроенергията си. За сметка на това, и ще го повторя, както казах и тогава – за мен прозира лобистки интерес пред това, вместо да насочим парите към българските предприятия, към българските граждани, да ги насочим към мегакомпании от чужбина, които да дойдат и да инвестират. Защото 75% от тези тези проекти са към големи фотоволтаични паркове със стойности десетки и стотици милиони, които българските предприятия не могат да си позволят да инвестират“, заяви Жечо Станков.

Прах в очите на миньорите бил и обявеният краен срок за затваряне на въглищните централи - 2038 г.

„Директно ще ви кажа датата – 23 октомври 2020 г. България е единствената държава, която гласува „въздържал се“ във връзка с първия законодателен пакет на Зелената сделка и това е климатичният закон. И ще ви кажа защо - тогава участвах в писането на становището.

Защото Европа ни отказа плавния преход, защото ни отказаха газът да бъде като преходно гориво и защото ни отказаха държавната помощ към въглищните централи.

За първи път в историята се посочва дата – 2038 г. за извеждане на въглищните централи, която също е фалшива новина, защото ако се загледате внимателно в проектите, като влезете на NextGeneration.bg – проекти, които са публикувани на 15 октомври, за проект Н1 е записано следното на втора страница – автоматично извеждане от експлоатация и без риск „от избягване на затварянето на съоръженията, базирани на въглища, след приключване на проекта“.

Сиреч, правите проект за половин милиард за въвеждане в експлоатация на нови мощности, които ни правят още по-зависими от други държави, и извеждате 1,4 Гигавата, или почти цялата мощност на ТЕЦ „Марица Изток-2“. Това е истината“, обясни бившият зам.-енергиен министър.

Той обобщи, че това са милиард и половина загубени като аванс от Европа, милиард и половина налети за алтернативни технологии плюс огромни фотоволтаици, „които трябва да отидат за бизнеса, защото зелената енергия безспорно е част от бъдещето на енергийната ни система“.

„Общо 3 милиарда хаос“, заключи Жечо Станков.

Бившият вицепремиер от трите правителства на ГЕРБ Томислав Дончев каза все пак и някои хубави неща за Плана за възстановяване и устойчивост. Добре било, че най-сетне той е внесен. Планът се припокривал на 85% с версията, предложена от кабинета „Борисов 3“.

Спрямо първия вариант, разработен от служебното правителство, внесеният краен вариант бил подобрен. И това било в посока връщане към предложения от „Борисов 3“ проект на Плана.