Остър спор се разгоря в ефира на БНР между председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутатката от БСП Елена Йончева.

Журналистката посочи мотивите за вота на недоверие към правителството, който опозицията внася във вторник.

Помолена да коментира успеха със залавянето на затворника, Йончева отговори: "Провалите на правителството по темата "Сигурност" са хронични и залавянето на един избягал затворник не може да заличи аргументите за вота на недоверието. Вижте какво се случва в България. Колко избягали затворници има и колко от тях са заловени? Тези проблеми и решаването им не са леви или десни политики. Обещанието на ГЕРБ да назначи 6000 полицаи във всяко населено място, не се случва. Телефонние измами, убийство на данъчен инспектор, на бизнесмен, стотици мигранти се залавят в центъра на страната и на излизане от България...", продължи Йончева, след като няколко пъти водещата я помоли да се води дискусия, а не политически монолог.

Цветан Цветанов коментира: "Вотът на недоверие е част от парламентарната практика. Надявам се дебатът в парламента да бъде много по-аргументиран, защото сега се отправят повече внушения чрез консттатации. Има дефицит на компетентни хора, които да говорят от името на опозицията по темата сигурност. Да, има проблеми в сектор "Сигурност", но и има и системен подход за тяхното решаване. Какво направиха БСП през 2014 г., когато численият състав беще драстично намален. Това беше моделът на ЩАЗИ."

Цветанов припомни за закриването на държавната фирма BMW. "Това стана по Ваше време, г-жо Йончева. Вие закрихте цяла една структура. Съкратихте СОД-МВР - умишлено, за да бъде предоставена на частната охранителна дейност", посочи Цветанов.

Нека опозицията да си коригира изказванията и да бъде по-отговорна, призова той. Да оценяваме това, което се прави. Когато премиерът идва в парламента, "идвал от страх", когато не идва - "не идва" от страх".

На въпрос какво ще е решението от днешната минисреща в Брюксел за мигрантите, Цветанов отговори: "Отново опозицията спекулира по този въпрос. Днес решение няма да се взима, това е спекулация на Нинова. Но трябва да сме нсасно, че само единната позция ма ЕС може да ни гарантира сигурност и в България, БСП заиграва със страховете на хората. Борисов защитава националните интереси. Разчитаме на европейските социалисти, за съжаление тяхната позиция не кореспондира с позицията на социалистите в България", заяви Цветанов.