Новата стратегия за национална сигурност успя да скара БСП и ГЕРБ. В студиото на БНТ да дискутират темата за частната охрана в малките населени места водещият Емил Кошлуков бе поканил депутатите Станислав Владимиров и Маноил Манев, но страстите бързо се нажежиха и двамата започнаха да говорят един през друг.
На няколко пъти Кошлуков ги помоли да успокоят тона, но те не го чуха, опитвайки се да изложат аргументите си. "А аз мога ли да задам въпрос?", попита журналистът в опит да вземе думата. Когато видя, че не може да укроти гостите си, водещият започна да се смее.

Иначе едно от нещата, които стана ясно от думите на социалиста Станислав Владимиров, е, че  това е актуализация на стратегия от 2013 г. - документ, който и тогава е бил сбъркан „стурктурно“. За пример той посочи, че демографският проблем на България е посочен на седмо място.

Според Маноил Манев от ГЕРБ подредбата няма значение, тъй като всичко в нея е с еднаква важност. Той допълни, че години наред в България не е имало такава стратегия и концептуална рамка на тема сигурност.