Когато клетвопрестъпник и нарушител на Конституцията, тръгне да рине лъжи, поне трябва да му се направи забележка.

Такава забележка към зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов отправи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Поводът бе обвинение на Кирил Петков към ДПС по темата „Магнитски“.

„На него трябва да му напомним, че темата „Магнитски“ е тема актуална, интересна, любопитна и е добре премиерът да се запознае с нея“, каза той.

„Нека да напомним на лъжеца Петков, че е подписвал документи, в които казва, че г-н Пеевски няма общо с „Магнитски“. Тогава ли лъже или сега“, запита Карадайъ.

Ето и речта на Петков от трибуната, която възпламени Карадайъ: 

"Историята на България се пише в момента. Не разрешавайте българската политика и накъде тръгва тази държава да зависи от четири есемеса и четирима души, които не са в тази зала", поде Петков.

„Истинската причина за този вот на недоверие са четирима души, които не са тук. Първият е г-н Борисов, който се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Вторият е г-н Пеевски, който също се страхува, че неговите фирми няма да получат тези строителни милиарди, за които, може би, има договорка с някой друг в тази зала.

А за хората, които мълчаха досега, опитвайки се да кажат нещо за еврото, но не го разбрахме, г-жа Митрофанова не е толкова страшна.

Може да не я слушате за всичко, което ви каза“, заяви премиерът Кирил Петков. Премиерът уточни, че четвъртият човек, когото е визирал в изказването си, е лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. 

Кирил Петков определи като „грозна лъжа“ твърденията на опозицията, че кабинетът е виновен за покачването на инфлацията в страната и посочи, че тя е привнесена отвън заради повишените цени на борсите. 

Според Петков темата за отношенията между България и Република Северна Македония не е истинската причина „Има такъв народ“ (ИТН) да напусне управляващата коалиция, а исканите от тях средства за Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Причината за думите на премиера по повод на югозападната ни съседка стана изказване на председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, според когото премиерът работи срещу националния интерес.

По думите на Йорданов, на среща между представители на управляващата коалиция и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, премиерът Кирил Петков е говорил за „българско малцинство в Северна Македония“. 

БЛИЦ припомня, че в момента в парламента текат дебати относно вота на недоверие, който бе внесен през миналата седмица от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!