Концесията на Летище София изпокара депутатите на финала на гласуването на бюджета за 2018 г. на второ четене. Конкретният повод за скандала между управляващи и опозиция бе текстът в закона, който предвижда приходите от все още необявената концесия да отидат за дълговете на БДЖ, а не в Сребърния фонд, както е по закон, съобщава Канал 3.

Срещу това скочиха от БСП и обявиха, че мнозинството застрашава националния интерес. Летището е част от националната сигурност, а управляващите се готвели да го дадат на фирма от съседна нам държава, обвини Драгомир Стойнев с намек, че кандидате турска фирма. И провокира националистите.

"Обръщам се към господата Патриоти - дали са съгласни Ердоган да знае кой влиза и излиза от Летище София? И вие, Патриотите би трябвало да бъдете твърдо против", добави соцдепутатът. "Ако искате да работи това предприятие, нека спрем с източването, да сложим един професионален мениджмънт. Но може Патриотите да са готови да продадат националния интерес за жълти стотинки", продължи да ги дразни социалистът. Юлиан Ангелов от ОП не издържа и отвърна на провокацията. "Допреди малко, докато беше светло, било всичко беше наред. Говорихме си нормално. Сега, като се стъмни, изведнъж скочихте, констатира той.

Дали госпожа Нинова ви наблюдава и ви се кара, че нещо бездействате?", пробва да ги уязви националистът, предвид и отсъствието на соцлидерката, която е в Лисабон за фхорум на ПЕС.

"Както на нас ни казвате ужким патриоти, така и вие сте за нас сте ужким социалисти",

провикна се депутатът от ВМРО. И не пропусна да напомни за общото управление на БСП с ДПС и целувката на Орлов мост.

Страстите се нажежиха, поради което на трибуната застана шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и призова за успокояване на тона и напрежението. "Това на никого не е необходимо, нека да бъдем разумни", призова Цветанов. "Хубаво е, че всеки има някаква емоция, иска да я изрази, но нека да не е с повишен тон и с емоция", отново помоли той.

А зам.-председателят на НС Емил Христов, който за първи път днес води заседание, опита да даде съвет за умиротворяване на депутатските страсти. "Имам една молба - бройте до десет!" Дебатите по темата обаче продължиха.

"Няма как да бъдем спокойни, когато става дума за такъв грабителски текст. Няма как всички вкупом да съгрешим и да бъдем спокойни, не предавайте националните интереси", репликира социалистът Филип Попов.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък натърти, че според текста само първата еднократна концесионна такса ще отиде за БДЖ и извън Сребърния фонд. "Това е все едно приходите от концесията на "Александър Невски" да отидат за еди какво си без да има въобще такава концесия обявена", констатира Георги Свиленски от БСП, наблягайки на факта, че все още до концесионна процедура не се е стигнало, нито пък е обявена. "Хората там са готови на протест. Това ще е един последен удар върху българската икономика", добави съпартиецът му Милко Недялков, след като Стойнев обвини управляващите, че само имитират готовност за ревизия на приватизацията. 

Йордан Цонев от ДПС наблегна, че концесията не е тема на бюджета, а къде да отидат приходите, и отново призова да се спази законът и парите от това да отидат в по-голямата си част в Сребърния фонд за пенсиите.

Веселин Марешки, верен на стила си да се разграничи от всички останали като най-чист и неопетнен, пък се похвали, че само Воля от месеци наред била против концесията на летището, докато другите не обелвали дума. "Ние сме опозиция, разсмя той пленарната зала, а минути след това обори собствените си думи - петимата му депутати, барабар с него, подкрепиха текста по вносител, както гласуваха и ГЕРБ и ОП. Против бяха от БСП и ДПС.

"Отново се обявявате като бога от колесницата, който слиза и раздава справедливост на хората", засече клетвите на Марешки соцдепутатът Филип Попов.

"Маските паднаха", констатираха социалистите, след като на таблото се показа как са гласували опозиционерите от Воля.

Времето бе удължено до приемането на бюджета, а в парламента са финансовият министър Владислав Горанов и колегите му от кабинета Теменужка Петкова и Бисер Петков.