Напрежението между ГЕРБ и президента е очевидно. Това е много тежка конфронтация към президента Радев. Това се видя и днес в НС при разследването на етапите от поръчката на нови изтребители. Вижда се безпрецедентен натиск. Това каза заместник-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев в предаването "Още от деня" по БНТ.

Според представителят на левицата причина за това е силното ангажиране по темата с корупцията на президента. „Бе направен опит президентът да бъде притиснат в ъгъла и да си знае мястото, но това няма да стане. Ние имаме един президент, който има мнение и го изразява. Той формира определени тези във външната политика на страната ни“, убеден е Бойчев. „Служебното правителство направи класиране на предложенията и то на база заключение на работната група, в която участваха експерти от различни политически партии. Това е само един етап от тази процедура. Тя не задължава правителството за каквото и да било. Нищо конкретно не се е случило. Когато има решение по тази сделка тя влиза за ратификация в НС и следват дебати.

Това, което бе направено днес бе безсмислено. Това е размахване на тоягата срещу президента Радев. Казва му се, че той няма мнение“, категоричен бе Бойчев. Жельо Бойчев коментира и искането да се сформира временна анкетна комисия за скандала с НДК. „Това ще е тест за ГЕРБ и това как се справят с корупцията. Искаме разследване на този случай. На път сме да се изложим пред чужденците. Още повече, че от БСП подадохме ръка на правителството по тази тема.

Трябва да знаем цялата картина, искаме информацията да бъде сложена на масата“, коментира левият депутат. На финала Бойчев бе попитан дали са прави полицаите в исканията си. „На фона на всички ангажименти, поемани към тях във времето и не изпълнявани, смятам че са прави в исканията си. Реформата трябва да бъде направена от специалисти в системата“, убеден е Бойчев.