За да има контрабанда, трябва да има покровителство от най-високи административни и политически нива. Затова не приемам твърденията на Цветан Цветанов за технически проблем със системата БАЦИС." Това заяви зам.- председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев по време на съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по бюджет и финанси.

Той отбеляза фрапиращите противоречия между доклада на ДАНС и  обясненята от Агенция „Митници”. "Очевидни са противоречията между доклада на ДАНС и обясненията на митническата агенция. Кое е вярното- това, че системата е позволявала нерегламентиран достъп до данните и тяхното манипулиране или обяснението, че всичко е било под контрол и няма проблеми.

Няма никакъв смисъл от това да има централизирана информационна система, ако има съмнения и възможност тя да бъде манипулирана"- коментира Бойчев. Той направи извода: "По този начин не се бори контрабандата, а се централизира и  организира" 

По темата Станислав Владимиров от БСП заяви: „Над три години Агенция „Митници” и Министерство на финансите са бездействали и не са предприели нищо, въпреки че и за непрофесионалист е видимо- как системата БАЦИС е несъвършенна и че още при самото й създаване са заложени пропуски, които дават възможност за манипулиране на въведени данни, без да бъдат оставяни следи, въпреки дадените милиони лева за внедряване на системата.”, позовавайки се на доклад на ДАНС за системата БАЦИС.

По думите му е добре, че ДАНС правят критичен доклад, в който много ясно посочват редица несъвършенства- като това, че достъпът до всички ИКУНК устройства се осъществява чрез компютър, свързан с интернет, ползващ редица приложения, което е предпоставка за външни влияния. „Използването на една и съща парола за осъщестявване на достъп до ИКУНК за всички данъчни складове в страната позволява системата на националано ниво да  бъде лесно дестабилизирана”, уточнява той, позовавайки се на доклада на ДАНС.

По думите на Станислав Владимиров най-стряскащо е едно от заключенята на ДАНС: „Според агенцията, съществуват условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическа стабилност на страната, поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане.”