Първият конвой с камиони тръгна от Нова Горица. Обстановката се мени много динамично, защото става въпрос за трансевропейски коридор, който преминава през няколко държави от Италия към България. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на транспорта Росен Желязков. 

"Надяваме се да няма административни проблеми. Очакваме въпросът да се реши", добави той. 

„Очакваме да се реши и въпросът с камионите, които са дръпнати във вътрешността на Италия. Те се намират в Дипиаде, край Венеция. Консулът ни в Милано е в контакт с шофьорите. Аз също говорих с тях.

Добрата новина е, че сръбското правителство взе решение преди няколко часа да се обезпечи транзитният трафик на камионите ни. Имаме уверение, че до часове те ще поемат към нашата държава. Обмених информация и с вицепремиера на Сърбия. Тези транзитни коридори ще продължат да съществуват”, каза още транспортният министър, цитиран от Нова телевизия.

„Искам да дам телефонен номер за денонощен контакт с бедствения ситуационен център към МВнР. Колегите осъществяват изключително добра комуникация с посланиците на държавите. Премиерът също е в готовност да разговаря със своите колеги. Телефонът е 9482404. Всеки може да се свърже за допълнителна информация”, добави Желязков.

Малко по-рано от Министерството на външните работи съобщиха, че първите 25 български ТИР-а, блокирани на италианско-словенската граница при ГКПП "Нова Горица", са тръгнали с конвой към България.

"Българското правителство и задграничните ни представителства в Белград, Загреб, Любляна и Милано работят в постоянна координация за безпрепятственото завръщане на нашите сънародници.

Това е първият конвой с български ТИР-ове, в следващите часове се очаква да бъдат извозени тежкотоварни камиони и от ГКПП "Сежана – Фернети", уточняват от МВнР.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ