„Всички български граждани сме отвратени от тази история. Не мисля, че бившият главен секретар на МВР Живко Коцев има бъдеще в политиката. Както и не смятам, че би бил подходящ за главен секретар на МВР след избори”.  

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната” –„Демократична България” Владислав Панев в ефира на NOVA NEWS.

Според него най-важното в ситуацията е да се разбере дали Марин и Стефан Димитрови са помагали в битката с контрабандата или обратно.

„Никой не си мисли, че допреди месеци митниците са работили перфектно и сега контрабандата е започнала да процъфтява”, каза Панев. 

Веднага след конструиране на 50-ото Народно събрание трябва да поставим на масата конструирането на промените в службите, обясни Панев.

Според него много трудно ще бъде партньорството с досегашните партньори от ГЕРБ-СДС след предстоящите предсрочни парламентарни избори.

„Те се мъчат да възвърнат статуквото в службите, в регулаторите, в съдебната власт също, времето не стигна за промени във ВСС”, обясни Панев.

БЛИЦ припомня, че преди дни главният секретар на МВР хвърли оставка, като зад действието си изтъкна лични причини. След като обаче Димитър Главчев обоснова избора си на Калин Стоянов отново за шеф на МВР именно заради напускането на Коцев, от ПП-ДБ скочиха в негова защита. 

Лично премиерът Николай Денков направи изявление заедно с хвърлилия оставка. Коцев оттегли молбата си и призна, че му бил оказван натиск да я хвърли. От ПП-ДБ се възползваха от това допълнително, като казаха, че щом Коцев ще си остане на поста, то тогава главата на Калин Стоянов може да бъде взета. 

Сметките им излязоха криви, защото стана ясно, че бившият вече главен секретар на силовото ведомство е в близък контакт с двама контрабандисти. Става въпрос за баща и син Димитрови, с които той си прекарвал свободното време и празнувал рождени дни. Все неща, които са в остър конфликт на интереси със заеманата от него длъжност. 

В крайна сметка сагата завърши с отстраняването му, подписано лично от президента Румен Радев. 

Явно от ПП-ДБ са решили вече, че е време да спрат подкрепата си за Коцев, щом по думите на Панев той вече няма място нито в политиката, нито в МВР. 

БЛИЦ припомня, че и името на баща и син Димитрови нашумя точно преди 10 дни отново, а причината е акция на ченгетата в Агенция  "Митници". След нея бяха арестувани шефката й - Петя Банкова и двамата гореспоменати. Издирва се и четвърти човек - Николай Николов - Паскал. 

В събота стана ясно, че арестуваният за контрабанда на цигари Стефан Димитров е бил приет и прегледан в спешното отделение на столичната болница "Св. Анна". Той е имал оплаквания от проблеми в крайниците, главоболие и световъртеж в следствения арест. Това съобщиха от пресцентъра на болницата.

На Димитров са направени кръвни изследвания, лумбална пункция и скенер на главата. 

Допълнително е проведена консултация с невролог и е преценено, че мъжът няма нужда от хоспитализация. 

Разглеждането на мерките за неотклонение на двама от задържаните за аферата с "Митниците" беше отложено за вторник (16 април) заради болен адвокат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук