Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, член на ИК на ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“, заяви позиции по следните теми:

Национално събрание на ГЕРБ; Цветанов и Бъчварова – оставки; Станишев и Борисов
Беновска посрещна Живко Тодоров с въпроса как се чувства като нов стар член на ИК на ГЕРБ след Националното събрание на ГЕРБ днес. Тодоров обясни, че събранието е било с конкретен повод – оставката на Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова, както и промяна на устава на партията. Той подчерта, че нещата са били свършени, но не с очакваната драма и могат да се направят изводи, че това, което се е говорело дълго време в общественото пространство и медиите за опити на Цветанов да отмъкне партията, е невярно и партията е хомогенна и стои зад своя лидер Борисов. Беновска попита дали няма емоционално „разлюшкване“ в членската маса на ГЕРБ, защото Цветанов е бил винаги и навсякъде.

„Днес той беше на форума. Беше седнал на първия ред до премиера и това беше знаково, което означава, че той самият е осъзнал, че това, което се прави, е за добро и че по този начин се показва едно по-различно лице от това, което виждаме. Не случайно във Вашия анонс имаше за това кой доколко си държи в крайна сметка на обещанията, защото помните, че на един друг конгрес преди няколко седмици имаше уж подаде оставка, която после беше оттеглена“ коментира Тодоров. Кметът на Стара Загора отбеляза, че най-силното качество на премиера е, че във времето се е развивал и отговаря на действителността – в първия си мандат е бил по-скоро агресивен, а в момента в негово лице има държавник. „Ще докарате нова беля на Сергей Станишев. Цитирате неговата позиция и сега Корнелия Нинова пак ще измисли нещо“ отбеляза Беновска.

Тодоров отговори, че Станишев е политик с много голям опит и подготовка. „Той знае, че по различни въпроси в държавата политиците, независимо от коя партия са, си сътрудничат, помагат си и особено, когато става въпрос за международни проблеми – те трябва да работят заедно, защото отстояваме българския национален интерес в Европа, а не само тясно партийния си. Смятам, че г-жа Нинова греши, порицавайки един хубав пример на междупартийно сътрудничество, който трябва да го има. Трябва да го насърчаваме“ подчерта Тодоров.

Той даде пример, че преди няколко години в парламентарната асамблея на Съвета на Европа се е гласувало дали да отпадне постмониторингът на България за човешките права и представителите тогава на БСП са гласували против. „Те изпълнявайки тясно партийния си интерес, тоест, да не би по времето на ГЕРБ да падне това нещо и да се похвали правителството с него – те гласуваха против държавата. Ето, това не е държавническо отношение, а много по-силно би било от тяхна страна да кажат – да, ние подкрепяме правителството в тази му посока, в която върви“ коментира кметът на Стара Загора.

Беновска съобщи, че след интервюто на Тодоров ще бъде излъчен запис със Сергей Станишев от вчера за предаването, защото той пътува за Брюксел и в него той обяснява подробно къде намира допирни точки и разбирателство с Бойко Борисов, но и останалите представители на България в ЕП и подчертава, че интересите на България са над всичко. Тодоров отбеляза, че всеки политик трябва да поставя на първо място интереса на страната, после интереса на града си, ако е политик и на последно място партийния. „Вие много добре се спряхте аналитично на оценката на Станишев за Борисов, както и нека да напомня оценката на Борисов за Станишев. Той казва, че с две ръце би гласувал за него като председател на ЕП, защото това е най-високопоставеният българин“ коментира Беновска. Тодоров призова политиците да не воюват заради различните политически пристрастия, а да постигат съгласие по въпросите. „В парламента много често казват – защо ДПС подкрепя ГЕРБ или пък защо някои партии са в плаващо мнозинство. Защото това е демокрацията. Не можем да бъдем еднакви. Ако всички партии бяха еднакви в парламента, то тогава трябваше да се обединят и да правят всички на едно, но по определени въпроси могат да си сътрудничат и да формират мнозинство“ подчерта Тодоров.

Партийните субсидии; Слави Трифонов и ГЕРБ; Партийни телевизии и вестници; Дарителска партия на БСП; Новите членове на ИК на ГЕРБ; Дарение от Тодор Тодоров

„Корнелия Нинова намекна за колаборация не само между Борисов и Станишев в позицията на изпълнителното бюро, която позиция се оказва и аз доколкото разбрах във вторник на изпълнително бюро ще ѝ поставят въпроса тези членове, които не са уведомени… представяте ли си Вашата изпълнителна комисия да подпише някаква позиция без Вие да сте уведомен?“ попита Беновска. Тодоров отговори, че това няма как да се случи, защото органът е колективен и това, което се случва не е добро послание към младите хора да мразят и да не признават различните възгледи. „Корнелия Нинова е едно свое писмо мисля, че изпратено до посланици, до ЕП, до ЕК и т.н. за партийните субсидии, споменава, че обръчите около ГЕРБ, тоест намеква за ДПС, че са подкрепили промяната на субсидиите и това очевидно ще продължи. Как ще излезете Вие? Предстоят местни избори. Вие от ИК трябва да разговаряте открито, не само лидерът, с всички други политически сили, за да се намери баланс в кой регион как ще се управлява, не говоря за сговор“ попита Беновска.

Тодоров коментира, че при референдума за субсидиите партиите не са излезли да кажат, че са „за“ запазване на текущото положение поради определени мотиви и само ДПС са се изказали „против“, но сега, когато се отнема тази привилегия всички са скочили да защитават своите пари. „Референдумът вече е минал. Обществената воля е ясна и ако сега парламентът не се беше вслушал в това – това означава да кажем, че това е референдум, на който резултатите нямат никакво значение“ подчерта Тодоров. Беновска припомни, че референдумът не е изпълнил изцяло изискванията на закона за валидност. Тодоров подчерта, че въпреки това хората са били категорични в позицията си и по повод запазването на парк „Бедечка“ в Стара Загора не е имало необходимата активност за да стане задължителен референдумът, но гражданите са били категорични, че искат парка да се запази. „Тръгнал ли си да питаш хората – след това трябва да изпълниш волята им“ подчерта Тодоров. Водещата отбеляза, че са минали 2 години от референдума за субсидиите. Кметът на Стара Загора обясни, че всички са го приели с неохота, но това вече е факт.

„Да не би пък Слави Трифонов, говори се, да гравитира около ГЕРБ? Една шега ще си позволя – на ИК Борисов да не би да Ви го представи като бъдещ партньор?“ попита Беновска. Тодоров отрече и каза, че Трифонов много критикува ГЕРБ и дори самия него и към този момент няма такива договорки. „Не ли права Нинова, че партиите ще бъдат унищожени без субсидии?“ попита Беновска. Тодоров отговори, че партиите ще работят по-скромно и няма да си правят телевизии. Кметът на Стара Загора изрази мнението си, че не е редно субсидиите на гражданите да отиват за телевизии и вестници. „Много е лесно със средствата на масовата пропаганда да се води политика. Трудно е да се ходи всеки ден долу при хората и да се разговаря с тях, и да се обяснява всяко едно решение“ подчерта Тодоров. Беновска го попита дали БСП ще затворят телевизията си, но той отговори, че не знае и подчерта, че пари трябват за функциониране на партиите, но не за да създават особени екстри при положение, че хората в най-малките населени места живеят мизерно.

„Дарих в коментара си 10 лева на БСП, защото колкото и да не споделям поведението на Корнелия Нинова – ценя някои социални леви идеи. Сигурно и Вие няма да отречете, че обществото трябва да се грижи за образованието, за здравеопазването и понеже тя призова всеки член, симпатизант да ѝ дари 10 лева – аз ѝ дарих и откривам кампанията. Вие имате ли 10 лева? Бихте ли дарили на БСП кавалерски?“ попита Беновска. Тодоров отговори, че има 10 лева в себе си, но няма да дари, защото предпочита да подкрепи хора в нужда – момиче от Стара Загора се нуждае от лечение и там ще даде своите средства и призова да се помага и да се насочи обществената енергия към такива добри дела. Беновска обясни, че го е казала с ирония. „Нека оставим партийните различия на хората да ги открояват. Преди 1 месец класираха партиите според своите виждания. Загубили са изборите, сега предстоят нови. Добре, изчакайте малко, бъдете по-нормални, по-позитивни. Дайте да си общуваме и да говорим какво можем да помагаме на държавата. Стига с този негативизъм. Виждам, че пак са се настроили на оръжие, но от тази воина никой не печели“ коментира Тодоров.


„Вие събрахте ли днеска ИК в новия ѝ състав? Дойде ли този непознат, поне за мен и за екипа, с който говорих, човек от Силистра – Тодор Тодоров?“ попита Беновска. Кметът на Стара Загора отговори, че той и Цвета Караянчева са новите членове на ИК на ГЕРБ и са се събрали, за да говорят и да решават организационни въпроси. Тодоров припомни, че предстоят номинации за кметове. Беновска попита госта си какво са си говорили в комисията, а той отговори, че са коментирали увеличаване на членския внос, но не за учащите, работещите и пенсионерите, а на тези, които благодарение на партията са на изборни позиции – кметове, общински съветници, евродепутати, народни представители. Кметът на Стара Загора съобщи, че досега е плащал 2 лева на година, но отсега кметовете ще плащат по 100 лева на месец и в сряда ще се съберат, за да се определят точните размери на членския внос спрямо заеманата позиция. „Партиите трябва да бъдат по-независими, по-самостоятелни и да разчитат повече на своите членове и симпатизанти, отколкото да разчитат само на държавната грижа и подкрепа“ подчерта Тодоров.

Беновска съобщи, че е чела, че новият член Тодор Тодоров е дарил 200 000 лева за болница и е получим награда от Националното сдружение на общините. Живко Тодоров каза, че сега разбира за това, но го възхвалява тъй като са малко хората, които даряват и благодари на Мария Жекова, гражданин на Стара Загора, която е дарила цяла сграда в центъра на града, за да се направи дом за даровити деца и заради това я предлагат за почетен гражданин на Стара Загора. „Когато подобни неща се случат, тогава разбираме, че подобни въпроси за субсидията са на дневен ред, защото всеки в парламента в момента казва – „какво ще взема аз от държавата“ – ама от тази държава всеки взема само 30 години, никой нищо не дава. Неслучайно на входа на Софийския университет има статуи в памет на Евлоги и Христо Георгиеви – на хората, които са дали за държавата си, а не само да искаме“ подчерта Тодоров.

Бизнесът и политическите партии
„Тодор Тодоров е дарил 200 000 лева за ремонт и оборудване на болница в Силистра, за изяви на пенсионерски клубове и читалища, на младежи, доказали се в областта на изкуствата и на спорта, за обновяване на спортни книги, за написване и създаване на енциклопедия за Добруджа и за изграждане на паметна плоча в чест на войните в Добруджанската епопея. Такива дарители очевидно могат да акумулират средства. Искам да Ви задам не много деликатно въпроса. Колко олигарси имате като членска маса или приближени до ГЕРБ, които ще станат дарители по силата на новите промени в закона за политическите партии?“ попита Беновска. Живко Тодоров отговори, че няма олигарси в партията и смята, че бизнесът е бил винаги до политиката, но тази близост не трябва да води до зависимости. „Неслучайно законодателството ще бъде такова, че там ще бъде посочено кой конкретно дарява и подпомага определена партия, защото това ще става официално и по съответния ред. До момента Вие смятате ли, че в политиката в България не е имало бизнес, който е помагал под някаква форма на различните политически партии и това е ставало неофициално? Ето това вече е неправилно“ коментира Тодоров. „Как ще погледне обществото, например, ако членове на КРИБ дарят вкупом публично, разбира се, големи суми на ГЕРБ, но дори и да са малки? Сега по силата на промените в закона за политическите партии това е позволено“ попита Беновска.

Тодоров отговори, че всеки трябва да си направи сметката, доколко и кое е морално
. „Поставихте ли въпроса на Борисов или ще го поставите ли в сряда като се съберете – ще допускате ли представители на едрия бизнес да даряват на ГЕРБ?“ попита Беновска. Тодоров цитира Борисов с изказване на форума – „Внимавайте какво правите в ежедневната си дейност“. „Аз като кмет никога не съм допускал, който и да е от бизнеса в Стара Загора да бъде спонсор и дарител на предизборните кампании“ подчерта Тодоров и каза, че ще повдигне темата в сряда, но смята, че всеки в ГЕРБ трябва да отговаря за своите действия и да не допуска подобни зависимости, защото после ще трябва да връща услуги. „Много е важно местната власт да бъде неподчинена на определени бизнес интереси и точно „Бедечка“ в Стара Загора е един много ясен пример за това как общественият интерес преобръща бизнес интересите и вместо да имаме построен квартал на строителните предприемачи в Стара Загора – ние имаме запазен парк“ подчерта Тодоров и допълни, че ще обикаля със своя личен автомобил и ще отиде във всяко едно село и населено място.

Етична комисия; Кой ще замести Цветанов?

„Няма етична комисия още, за която се говори. Кой ще провери, докато се създаде тази етична комисия, от членовете на ИК на ГЕРБ сигналите, които са подадени за разни проблеми?“ попита Беновска. Тодоров отговори, че всеки сигнал ще се проверява и сега, когато пристигат сигнали, част от тях са разпределени вече, но няма да се оповестява публично кой какво ще проверява и условие е да няма връзка между проверяващия и региона.

Беновска попита кой ще замести Цветанов и дали колективният орган ще поеме неговите организационни функции по отношение на местните структури. Тодоров отговори, че когато има колективни решения, рискът от грешки е много по-малък и предполага, че на следващата среща ще се разберат кой за кои ресори ще отговаря. Кметът на Стара Загора съобщи, че заедно с Димитър Николов, кметът на Бургас и столичния кмет Фандъкова поставят местните проблеми много успешно и ще има добра връзка с парламента. Относно високия праг на преференцията – 7% Тодоров обясни, че когато има по-добра връзка между местната власт и парламента, ще се избегнат много от проблемите при изборния процес и демокрацията като избирателно право.

Среща на ИК в сряда; Местните избори
Водещата попита дали за сряда имат дневен ред на срещата. Тодоров отговори, че ще се разглежда членският внос и организацията. Относно кандидатурите за кметове Тодоров обясни, че през следващия един месец ще има събрания във всяко едно населено място, ще бъдат номинирани кандидатите и ще бъдат оценени от ИК – „да не би да има някъде самозабравяне, капсулиране“. „ИК ли ще бъде онзи върховен орган, който ще каже Живко става за кмет, Митко става за кмет, но еди-кой си не става?“ попита Беновска. Тодоров потвърди и обясни, че ще се правят и по-широки събрания и с граждани и съобщи, че е в готовност на Стара Загора.

„Политиката в България е превърната в един голям цирк от политиците. Политиката трябва да е нещо скучно“ каза Тодоров, но Беновска не се съгласи и каза, че политиката трябва да е вдъхновяваща, визионерска и да дава дух и желание за живот в страната. Тодоров се съгласи, но подчерта, че политиката не трябва да генерира скандали. „Трябва да е достолепна, да буди уважение“ смята Беновска. „Трябва да се направи така, че политиката да почива върху разума, върху подготвеност и върху морал“ заяви кметът на Стара Загора.

Така завърши разговорът между Живко Тодоров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ на 7-ми юли 2019 година.