Пожарът в приюта в Нови хан е пламнал около 19 часа на втория етаж, където не спят хора. Огънят се е разпространил в учебни помещения за децата и в библиотека от покрива. Това разказа пред "Труд" отец Иван.

По всяка вероятност пожарът е тръгнал от искри от комина, тъй като покривът е дървен.И отец Иван, и синът му отец Григорий са категорични, че няма човешка намеса.Припомняме, че след кошмарния инцидент синът на отец Иван - отец Григорий, съобщи пред БЛИЦ, че ситуацията в приюта е бедствена. Ужасени, обитателите са побегнали навън в студа, успявайки да спасят каквото могат.

Четири пожарни са локализирали огъня в района до комина. Тихомира Методиева, известна като Тихича и нейният колега Румен Зедиков още рано сутринта са започнали разчистването на отломките. Албанецът Лео Кадели е дошъл още снощи и организира във фейсбук група от доброволци.Отец Иван обясни, че момчетата от приюта в Якимово също ще започнат да чистят и в момента не му трябва толкова работна ръка, колкото материали за ремонт на покрива – плоскости, изолация и др.Големият проблем на приюта в Нови хан сега е, че са наводнени помещенията на долния етаж на горялата постройка, които са обитаеми и затова спрян е токът. Щетите за около 50 хил. лв., засегнати са 6-7 помещения. Приютели и познати на отец Иван снощи са взели да подслонят деца от приюта и са посрещнали с тях Нова година.