Пожарът, който гори вече няколко часа в гората над Твърдица е тръгнал от северната част на града, където е ромската махала. Това съобщи пред БНР кметът Атанас Атанасов. 

Както вече стана ясно, огнената стихия е на тежък терен, а в гасенето се включи и хеликоптер AS 532 AL Cougar от състава на Военновъздушните сили (ВВС) с екипаж от 24-а авиационна база Крумово. 

Пожарът е обхванал 500 дка, а масивът, който гори е от 10 000 дка. 

Ексклузивно в БЛИЦ: Огнен ад край Твърдица, включи се и военен хеликоптер ВИДЕО

Причината за възникването на огъня по първоначална информация е подпалването на нерегламентирано сметище в ромската махала. Вятърът обаче бързо е разнесъл пламъците към близката борова гора.

Малко след 21 часа пожарът все още не е загасен, предадоха от града за БЛИЦ. 

Oбщина Твърдица призова местните да проявяват бдителност и да не оставят прозорците отворени през нощта поради опасност от обгазяване. Нужни са и доброволци, които да се включат в гасенето на пожара.

Цялото съобщение:

"Във връзка с извънредната ситуация Община Твърдица уведомява жителите на града да проявяват бдителност и да не оставят прозорците отворени през нощта поради опасност от обгазяване.

Община Твърдица призовава всички свободни граждани, които имат възможност и желание да се включат в гасенето на възникналия пожар.
Сбор 06.30 часа пред сградата на община Твърдица с подходящ инвентар. /Лопати, тупалки/".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

На [email protected] БЛИЦ очаква новини, снимки и видео от своите читатели в цяла България и по света

 

Хеликоптер AS 532 AL Cougar от състава на Военновъздушните силис екипаж от 24-а авиационна база Крумово се включи в гасенето на горския пожар край Твърдица. Техниката и военнослужещите от ВВС се включват по молба на местните власти в подкрепа на действията на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Огънят е обхванал борова гора в труднодостъпната местност Кутра в североизточния район. Пламъците гасят три специализирани екипа на РД „ПБЗН“.

Публикувахте от Твърдица в Вторник, 27 юли 2021 г.