Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков заяви пред БТА, че няма пострадали при пожара на учебния полигон „Тюлбето“ край Казанлък. Той е на мястото на инцидента.

Огънят възникна по-рано днес при обезвреждане на невзривени боеприпаси на учебния полигон. "Пожарът се разпростира на изток, в посока вилна зона, военните и огнеборците правят всичко възможно пламъците да не стигнат до вилите", посочи бригаден генерал Дешков.

На място има специализирани автомобили на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, голям брой военнослужещи. Пристигнал е и вертолет Ми-17, който също се включи в гасенето.

Бригаден генерал Деян Дешков обясни, че от няколко седмици учебните стрелби на полигона са преустановени заради горещото време. "Унищожаването на боеприпасите, открити в частни имоти, е съгласно процедури, според които те не могат да се съхраняват и превозват на дълги разстояния, а се унищожават", обясни ген. Дешков.
 

“При унищожаването, въпреки осигуряването на площадките, предполагаме, че се е случило нещо заради вятъра и вероятно това е причината за пожара, но проверката ще установи", допълни той.

Във връзка с пожара временно е ограничено движението по пътя Казанлък - Мъглиж поради задимяване и ограничена видимост, съобщиха от Агенцията пътна инфраструктура (АПИ).

Трафикът се осъществява през обходен маршрут през селата Ягода, Ръжена, Кънчево и Розово и обратно. От АПИ предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.