Локализиран е горският пожар, пламнал в Стара планина във вторник североизточно от град Твърдица. В гасенето днес освен огнеборци, горски служители, военни и доброволци, отново се включи хеликоптер, за да бъдат изгасени вътрешните огнища. 

Летателната машина AS 532 AL Cougar от състава на Военновъздушните сили (ВВС) с екипаж от 24-а авиационна база Крумово се оттегли преди часове, предадоха за БЛИЦ от мястото. 

Хеликоптерът в продължение на три дни извършваше курсове, загребвайки вода от изкуствения водоем - микроязовир "Метрокук" в землището на Твърдица, и изпускайки ги над горящите пламъци в гората над града.

Пожарът вече е ограничен и е под контрол, но рискът от ново разпалване остава. 

Оценка на щетите тепърва ще се прави. Засегнати в различна степен са над 550 декара борова гора. 

Както вече БЛИЦ писа, най-вероятната причина за възникването на пожара е запалването на незаконно сметище в ромската махала, което е в непосредствена близост до горския масив. 

"Оперативният екип на община Твърдица, участвал в ограничаването, локализирането и ликвидирането на възникналия  пожар заедно с всички останали участници, уведомява жителите на града, че пожарът към настоящия момент е ограничен и гасенето с помощта на Военно въздушните сили е преустановено. Продължава обработването на тлеещите участъци чрез обход на терен и ликвидиране на огнища", информираха от Община Твърдица.

Оформени са ограждащи просеки с тежка техника на ТЕЦ „Марица изток”, но опасността все още не е ликвидирана.

Организирани са дежурства и наблюдението следващите дни ще продължи денонощно с оглед своевременно ликвидиране на всички възпламенили се огнища.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

На [email protected] БЛИЦ очаква новини, снимки и видео от своите читатели в цяла България и по света
  

 

ПОЖАРЪТ НАД ГР. ТВЪРДИЦА Е ОГРАНИЧЕН Оперативния екип на община Твърдица участвал в ограничаването , локализирането и...

Публикувахте от Община Твърдица - официална страница в Четвъртък, 29 юли 2021 г.