Както първо БЛИЦ съобщи, мъж застреля вчера с 4 куршума жена в мотриса на столичното метро и се самоуби. Няма преки свидетели на стрелбата, съобщиха разследващите. Изстрелите са произведени със законно притежаван пистолет "Макаров".

"В последните години силно подценяваме социалните конфликти, които си имат своите опашки, и те трябва да бъдат внимателно наблюдавани. Междуличностните отношения в един момент изкристализират в обществено опасни деяния", коментира бившият шеф на ЦСБОП д-р Тихомир Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че обикновено конфликтите възникват заради ресурси и информация. "Тези неща се долавят - въпросът е доколко сме чувствителни към ранните предупреждения за наличие на конфликти. Не знаем тези хора семейство ли са, имотен спор ли имат...", каза още преподавателят по "Национална и международна сигурност" в НБУ.

Мъжът на простреляната в метрото проговори и разкри шокиращи неща за извършителя

Д-р Стойчев направи препратка към случая в Казан, при който младо момче откри стрелба в училище и уби 9 души. По думите му, въпреки че е имал признаци на отклонения в поведението си, някой си е позволил да му даде оръжие.

"Всяко подновяване на разрешителното за оръжие е съпроводено от изисквания - проверява се съдебното минало на кандидата, проверява се дали е психично болен. Въпросът е колко са компетентни лабораториите и кабинетите, в които това се случва", изтъкна Тихомир Стойчев.

И подчерта, че има силен формализъм при служителите на КОС. "Сякаш заради политическия конфликт се въздържат да подновяват разрешителните на бивши служители на Министерството на отбраната и на МВР. Това ще генерира друг социален конфликт", смята бившият шеф на ЦСБОП.

"Някой обръщал ли е внимание на проблемите и конфликтите на този човек, който е носил оръжие, за да се стигне до степен на тяхната неразрешимост", попита още д-р Стойчев. 

"Това престъпление ще бъде отчетено като разкрито. Всичко е ясно. Но оттук нататък трябва диалог и търсене на решения", настоя той.


Гледайте целия разговор във видеото.