Продължава делото срещу Румен Тонев, обвинен в убийството на психолога Иван Владимиров-Нав. В залата присъстваха майката и братът на психолога, които са частни обвинители, предава "Фокус".

Иван Владимиров-Нав беше убит на 8 февруари 2023 година. Във фаталната нощ между него и съседът му Тонев възникнал конфликт, който завършил с куршум срещу психолога от законно притежавания пистолет на Тонев.

Свидетелят Стоян Илиев, 39-годишен е полицай от 5 РУ в столицата.

"Беше февруари миналата година, бяхме на работа вечерта и получихме сигнал докато патрулирахме - беше за лице, което лежи безпомощно на площадка в жилищна кооперация. Пристигнахме два екипа. Адресът беше ул. "Черковна". Посрещна ни съсед, който чул скандал, след това изстрел.

Съседът ни показа локва кръв и тялото на жертвата. Съседът заяви, че е видял Румен Тонев да влачи тялото към мазето", разказа полицаят.

"Вратата на общите мазета беше отворена и тялото на убития беше подпряно на вратата. Беше облян в кръв в областта на главата", допълни полицаят.

Румен Тонев е казал пред полицаите, че убитият Иван Владимиров-Нав е размахвал метален предмет и е ритал вратата му. Майката на Тонев е била в апартамента на сина си. Според полицая тя имала слабо зрение и не била добре здравословно.

"Предполагам, че разбра какво се случи. Колегите ми разговаряха с нея. Румен Тонев беше спокоен и съдействаше, не говори много. Прострелял е Иван Владимиров пред вратата на апартамента си. Призна какво е направил. Чувствал се заплашван от жертвата, използвал и лютив спрей, но той не подействал", каза Илиев.

Светла Пантелеева (80 г.) също беше разпитана. "Познавам подсъдимия Румен Тонев. Сестра ми има апартамент в същата кооперация и понякога присъствам на събрания. Майката на убития Иван - Славка ме уведомява за събранията."

Пантелеева разказа как на събрание преди около 4-5 години е станало сбиване между Тонев и друг съсед. Въпросното събрание се е провело в апартамента на майката на убития психолог Иван Владимиров-Нав.

Румен Тонев е бил и в надзорния съвет на кооперацията, който следи да не се злоупотребява със събраните от съседите пари. Иван Владимиров-Нав е бил домоуправител.

Майката на Румен Тонев Пенка е чистила общите части, защото семейството не е имало възможност да покрива задълженията си за живот в кооперацията.

"Забелязах, че два пъти по входната врата на Славка има някакви мазни петна". При предишни заседания стана ясно, че това са били петна от машинно масло.

Именно те са ядосали Иван Владимиров-Нав, който поискал сметка от подсъдимия Тонев.

"Румен Тонев ми е споделял, че е било шумно е не е могъл да спи следобед. Славка ми е споделяла за петната. И двете страни пишеха жалби и искаха да се подпиша. Апартаментът на Славка и синa й е над този на Тоневи. Не се подписах", заяви Пантелеева.

Братът на обвиняемия Анани Тонев, също беше разпитан. "До 89-та година също съм живял на "Черковна", каза свидетелят.

"С брат ми се виждаме няколко пъти в месеца. Той живее с майка ми и я гледаше. Откакто той е задържан е мой ред да я гледам. Докато живях там не съм имал проблеми със съседите, родителите ми също нямаха.

Последните 10 години брат ми Румен ми се оплакваше от съседи. Повече е имал проблем с майката на Иван Славка. Не познавах синът й Иван. Проблемите са били, когато Славка е станала домоуправител", добави той.

Анани Тонев разказа как Славка и Румен са имали конфликти и множество разногласия по различни въпроси, свързани с кооперацията.

Първоначално конфликтът е бил между Румен и Славка, но впоследствие се намесва и Иван Владимиров-Нав, синът на Славка. "Иван е бил агресивен и на моменти арогантен", посочи братът на обвиняемия.

"Веднъж брат ми ми се обади по телефона и каза Иван е събрал някаква фирма и ни изнасят багажа от мазето." По думите на Анани брат му извикал полиция, но нищо не се случило.

"Майка ми беше чистачка, събираше хартии и найлони, които са конфискували", каза Анани Тонев.

"Брат ми отдавна имаше оръжие. Беше законно. Съхранявал го е в каса в кухнята, но аз не съм го виждал. Преди не съм обръщал внимание на касата и оръжието", каза Анани Тонев.

"Към 22 часа на 8 февруари брат ми ми се обади и ми каза, че е убил човек - съседът Иван, който го нападнал. Аз бях сащисан. Не е нужно да си следовател, за да разбереш какво се е случило. Видях локвата кръв пред апартамента на Румен на следващия ден. Брат ми беше сложил надпис на нашето мазе, че ако някой влиза, ще стреля без предупреждение.

Майка ми беше толкова притеснена, че не смееше да се покаже. Майка ми ми сподели, че е имало удари по нашата врата когато брат ми го е нямало. Не съм я разпитвал дали знае от кого са били тези удари. Тя чистеше блока и са имали пререкания със Славка, която даже не й е платила и майка ми се отказала да чисти.

Майка ми е чистачка, чистеше и други блокове. Брат ми се чудеше как да се махне от кооперацията, не издържаше, но трябваше да гледа майка ми. Простиране над чаршафи, тежки миризми от кухнята и шум от семейството на Славка тормозеха брат ми. Не съм виждал на живо Славка и нейното семейство да проявяват неуважение към майка ми и брат ми", каза в съда Анани Тонев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук