Бременната приятелка на 29-годишния Георги Кочев, който я изрита по стълбите в блока, в който живееха в началото на август, е оттеглила показанията си срещу приятеля си. Това е станало преди дни, а решението на Окръжния съд е, че заради това мярката на Кочев се изменя от „задържане под стража” в „домашен арест”, пише „Флагман”.

Стокхолмски синдром или нещо друго - без значение. Това е поредният случай, в който подобно престъпление вероятно ще остане безнаказано заради страх и борбата с „домашното насилие”, която стана толкова популярна отново след бруталната атака срещу Дебора от Стара Загора, отива на вятъра. Защото просто такъв е законът.

В прессъобщение от Районния съд на Бургас всички медии в страната днес получиха известие, че Кочев е опитал още на първа инстанция да се споразумее. То не е било одобрено. В хода на производството обаче, по необясними причини, пострадалата заявява, че се отказва от показанията си и се възползва от възможността на закона да не свидетелства срещу Кочев. Това налага мярката да бъде изменена.

Това обаче поставя под въпрос самото обвинение, което към момента е по чл. 144, ал. 3, вр. С ал. 1 от НК - за закана за убийство и побой. На практика, ако пострадалата не свидетелства, може да се окаже, че законът ще остане с вързани ръце пред поредното посегателство.

Въпреки това при разглеждането на искането за изменение на мярката за неотклонение, „съдебната инстанция е счела, че събраните до този момент доказателства по производството са достатъчни да се направи обосновано подозрение, че обвиняемият може да е съпричастен към извършване на престъплението, за което привлечен в това качество.”, пише още в съобщението от РС-Бургас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук