Сириецът, който е ръководил канала за трафик на мигранти, бе отведен с белезници в Следствения арест, пише trafficnews.bg.

Той е бил разпитан по досъдебното производство, образувано от прокуратурата, а в края на работния ден бе изведен от сградата на Криминална полиция.

Ръководителят на канала е бил във връзка с две лица, живеещи в Истанбул. "Когато се съберат повече мигранти, се организира канал. Сириецът се обажда на лица от Хармали, Средец и Хасково, които осигуряват автомобили и шофьори. Водачите са чужденци или българи. Те вземат мигрантите и се отправят към Пловдив.

Цената на мигрант варира около 3 000 евро, които се плащат на сириеца чрез банков превод по сметка, а впоследствие той се разплаща с изпълнителите. Установено е, че  по същия канал е минал бургаският автобус, който катастрофира и уби двама полицаи. Вече има събрани доказателства за  връзка между него и бежанците от бургаския автобус", обясни днес наблюдаващият прокурор Пехливанов.  

Сириецът е законно пребиваващ, работи на изпълнителска длъжност в голямо дружество в Пловдив. 

Пловдивските прокуратура и полиция днес съобщиха за разбит голям канал за превоз на мигранти при специализирана операция, проведена през последните два дни. Арестувани са 12 души заедно с ръководителя на канала - 30- годишен сирийски гражданин. В гора, близо до  частен дом, близо до Пловдив, са открити и 22-ма мигранти. Претърсени са 6 адреса в Пловдив, Хасково, Харманли и Средец.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук