Българинът Цветан Цанев е мъжът получавал милиони евро от Венецуела, твърди Нова телевизия. Това сочело разследване на ДАНС и американските служби. Схемата вероятно е свързана с пране на пари, а средствата са идвали от Държавната петролна компания на Венецуела. Става дума за 140 милиона евро. Сигналът от американското разузнаване до нашите служби е подаден в понеделник.

И от дипломацията, и от финансовото разузнаване на Съединените щати службите получили сигнал - в българска банка са превеждани милиони евро в доверителна адвокатска сметка.

„За да могат да бъдат създадени подсметки на съответни клиенти, по които да постъпват паричните преводи от Венецуела,  и от които тези парични средства да бъдат трансферирани на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност като закупуване на храни, финансиране на спортна федерация и т.н.”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров и ДАНС потвърдиха за българин с адвокатска сметка, в която идвали големи пари от Венецуела

От България парите са превеждани към различни страни от адвокат Цветан Цанев, който има българско и още няколко гражданства.

„Лицето, което е установено като титуляр на сметката, живее в различни държави, така че към момента не е на територията на България”, каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Службите проверяват конкретната банка, в която са били превеждани парите, въпреки че сметката е била открита законно. С помощта на БНБ преводи от Венецуела се проверяват и за цялата банкова система - въпреки че няма други конкретни сигнали.

Американски спецслужби и ДАНС са засекли българин, който получил стотици милиони евро от Венецуала

„Взети са всички мерки за това, защото остатъчните средства, които са в немалък размер по тези сметки, към този момент  да бъдат поставени под пълен контрол и да не се позволи напускането им на страната с недействителни основания”, каза Цацаров.

А Съединените щати работят заедно с ДАНС по случая.

„Причината за срещата беше критичната нужда да спрем нелегалния трансфер на средства, които подкрепят незаконната власт във Венецуела”, заяви американският посланик у нас Ерик Рубин.

В неделя венецуелският депутат  Карлос Папапрони, приближен до временния президент Хуан Гуайдо, написа в Twitter, че „брокерска къща в България, се използва за ограбване на венецуелски пари”. Дали тази информация има връзка с конкретната сметка, запорирана от службите, щяло да се разбере по-нататък.

“Kогато бъдат проследени преводите в последните седмици, ще стане ясно доколко тези преводи имат връзка - и техният интензитет и количество - с развитието на политическата ситуация във Венецуела”, каза главният прокурор.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!