В разкритата в Ботевград фабрика за цигари е осъществяван пълен производствен цикъл за нелегалния пазар. Това заяви зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Явор Серафимов.

Както БЛИЦ съобщи, при спецоперация е разкрито производствено хале, в което е осъществяван пълен цикъл на производство на нелегални цигари. По данни на БНТ тя е била свързана с Любомир Иванов, който беше убит в столичния квартал "Лозенец" през март тази година.

Открити са суровина, машини за производство на цигари, както и опаковъчни машини. Според първоначалните оценки производственият капацитет на машините е около 100 мастербокса на ден.

По думите на старши комисар Явор Серафимов, установената на място готова продукция е подготвена за реализиране на нелегалния пазар предимно в страни от ЕС.

Той уточни, че и към момента се извършват действия по неотложност на територията на Ботевград и на София. С полицейска заповед за срок до 24 часа е задържан предполагаемият организатор и логистик на незаконната дейност.

Началникът на отдел „Митнически режим, данъчно-осигурителна система и културно-исторически ценности“ в ГДБОП Калин Литов допълни, че в хода на продължаващите оперативни и процесуално-следствени действия ще бъдат допълнително установявани лица, имащи отношение към нелегалното производство.

Разкритата фабрика е извършвала завършен цикъл от обработката на тютюна до производството на цигари, с обособени различни помещения – за съхранение на готова продукция, на материалите, за обработката на тютюна, помещение с напълно оборудвана поточна линия за производство на цигари, както и жилищни помещения – за спане, баня, кухня, така че да не се налага работниците да напускат територията на фабриката.

В процес на изясняване е колко дълго е работила фабриката.

Действията по разследването продължават, предстои събраните по случая материали да бъдат докладвани в прокуратурата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ