Става въпрос за организирана престъпна група, занимаваща се с имотни измами или т.нар. имотна мафия. Това заяви зам. главният прокурор Иван Гешев по повод акцията, която ГДБОП и Специализираната прокуратура проведе тази сутрин в столичния кв. „Малашевци”.

„ Група от лица от български граждани от цигански произход, които се занимават с отнемане на имоти от възрастни хора, които селектират на базара на това дали има данни, че са зависими от алкохол или имат психични проблеми. Жертвите нямат никакви или почти никакви близки хора”, обясни той.

По думите на Гешев, в групата работят около 4-5 лица, бушони. „Те в предишен период също са пострадали от дейността на тази група и са останали на улицата. В момента работят за тях за дребни пари, живеят във фургони или на улицата”.

Използват бушоните като подставени лица. Затварят ги в къща или ги принуждават да прехвърлят единствените си имоти на тяхно име

„Възрастните жертви, които са зависими, след измамата са изхвърляни на улицата. Тази схема на престъпления е типична за лица с нисък социален статус”, добави той.

„Лицата, които днес са задържани, са задържани, осъждани и регистрирани за сходна престъпна дейност. Прокуратурата ще засили работата в този сегмент”, закани се Гешев.  

„Изключително грозно и нечовешко”, отсече зам. главният прокурор.

Има  данни, че едно от лицата е лидер на групата. Прякорът му е Начо, съобщи още Гешев. „По това досъдебно производство са 3 случая, в хода на работата са предотвратени други 3 случая”, посочи той.  

От думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов стана ясно още, че полицията работи с 10 лица. Заповеди за полицейско задържане има за 5 човека. А имотите на жертвите са били на различни места в София.
                                                                          


Групата е наблюдавана повече от година. Една от жертвите й е била отвлечена.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ