Жестокото убийство на Димитър Малинов, което вече 4 месеца не излиза от новинарските емисии и вдигна на бунт стотици, постави редица въпроси, чийто отговори близките му очакват, а и цялото обществото, пише glasnews.bg.

Много от поставените въпроси, отекват на хиляди километри от България, където бе задържан ключовата фигура в това престъпление - Рангел Бизюрев. След неговия разпит се очаква отговорите,  които месеци наред мъчат обществото и родителите на убития Митко.

Големият въпрос, от който трябва да се тръгне надолу по пирамидата с други  неизвестни, е защо Рангел е убил Митко?  Отговори се очакват и за мистерията около това колко човека са участвали в жестокостта, причинена на Малинов.

Дори показанията на другите замесени в случая- близнаците Динкови не дават яснота за мотива на жестокото убийство, защото те многократно ги сменят пред разследващите.

Самите братя са били объркани в това колко души са копали дупката, в която е заровено тялото на Димитър. На първия разпит назовават, че са били тримата, на втори само Борислав и Рангел, а на трети -  вече само и единствено Рангел е бил споменат.

Именно настоящата неяснота по това убийство и противоречивите показания спънаха и производството за лично укривателство на двамата близнаци Динкови.

Според обвинителния акт те  са спомогнали на Рангел Бизюрев  да избегне наказателно преследване, без да са се споразумели с последния преди да е било извършено самото престъпление. 

Въпреки опитите на Борислав и Валентин да излязат на свобода и да признаят всички факти в обвинителния акт, съдът сметна, че без разпита на Бизюрев, това дело няма да стартира, а близнаците ще останат с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Въпрос на време е това да стане, след като точно преди седмица соченият за пряк извършител Рангел Бизюрев бе задържан от властите в Кралство Дания.  

Достигнал до там, вероятно с помощта на много свои прители и познати, Рангел бе арестуван в провинциален град в скандинавската държава, а там е работил във фирма за почистване на стъкла.

От  Главна дирекция „Национална полиция“ , заявиха обаче, че прогнозно не може да се каже кога Рангел Бизюрев ще бъде екстрадиран в България, защото всичко зависи от процедурите на властите в Дания. Вероятно връщането му в България ще отнеме време, но майката на Митко Атанаска Бакалова ще иазчака колкото е нужно, за да научи защо бе отнет живота на сина й. 

Хронологията на жестокото убийство започва на 20-ти юли срещу 21-ви, когато Малинов е бил пребит до смърт и заровен на цалапишкото сметище. От последните кореспонденции на загиналия Димитър в социалните мрежи стана ясно, че минути преди да излезе от дома си, Митко си е писал с Борислав Динков.

В същите минути е кореспондирал и с непълнолетно момиче, с което са имали тайна връзка, а Борислав я е харесвал. Малко след тези негови чатове убитият излиза от дома си и повече  не се връща. Според медицинската експертиза-Митко е бил със счупени няколко ребра и счупени носни кости, които са се оказали фатални и това е довело до смъртта му.  

Дни наред  Димитър бе издирван от близки и жители на Цалапица, които обикаляха улиците на селото, а майката на загиналия Атанаска Бакалова сама изискваше видеокамери от селото, защото никой не й бе съдействал.

В първите дни, след като Митко е обявен за издирване, случаят бе поет за работа от РУ Стамболийски. Шест дни по-късно беше прехвърлен на Криминална полиция –Пловдив, а на 26-ти юли  бяха задържани и близнаците Борислав и Валентин, докато са  на море. 

На 27-ми юли бе открито тялото на Малинов. Тогава вече соченият за убиец  Бизюрев беше напуснал България.

Така започнаха и редица протести, изразяващи недоволството срещу пропуските в разследването от страна на МВР, които по-късно бяха съпроводени и с рокади в пловдивската полиция.

Със заповед на министъра на МВР дисциплинарно бяха уволнени бившият директор на ОД МВР-Пловдив -  Васил Костадинови и началникът на районното управление в Стамболийски - Ангел Керпиев.

Временно отстранен от длъжност бе и инспектор Дамян Капов. След проведената проверка стана ясно, че има допуснати съществени пропуски и нарушения при реакцията на полицията след убийството.

Недоволството на хората не спря до тук обаче. Дни наред близки на Митко и жители на село Цалапица се молиха за извършване на нов следствен експеримент, след като стана ясно, че мястото на убийството не е това, което Борислав посочва. Към този момент все още не е извършен такъв експеримент, въпреки че разпитът на Бизюрев може да обърне развоя на разследването.

Още на проведеният миналата седмица брифинг, прокуратурата спомена, че има вероятност да бъде извършен и нов експеримент, но този път с участието и на арестувания в Дания.

Все още купищата въпроси остават с липсващи отговори, а следата за обективната истина е на път да се покаже. Дали разследването за жестокото убийство ще представи всички замесени и какво ще стане с тяхната съдба? Дали близките ще получат справедливост за жестокостта, която бе причинена на покойния Димитър Малинов? Въпроси, на които очакваме отговор, може би съвсем скоро.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук