Красимир Каменов-Къро, жена му, бодигардът и икономката им са разстреляни в Кейптаун от местни гангстери, най-вероятно за разчистване на сметки от трафик на дрога. Това гласи основната версия на полицията в Южна Африка, която засега почти изключва появата на наказателен отряд от България или друга чужда страна, който да е подготвил и извършил толкова самоуверено и брутално убийство, пише "Труд". 

Разследването обаче е в самото начало и все още не са напълно отхвърлени и други версии, свързани и с легалния, и престъпния бизнес на Къро в България, включително и вероятността да е ликвидиран заради провалилия се атентат срещу главния прокурор Иван Гешев.

55-годишният Къро, втората му жена - манекенката Гергана и двама души от персонала на имението им бяха надупчени с куршуми, след като отряд маскирани килъри нахлу в имението им в баровския квартал Контанция на Кейптаун. Улиците там са опасани от камери, а дворовете - оградени с непристъпни зидове.

За да стигнат до къщата на Къро, маскираните престъпници разбили с автомобил таран входната врата и ликвидирали до крак всички в дома. Този почерк е непознат за българската мафия - от над 200 убийства на мутри у нас, има само едно, при което заедно със строителния измамник Митко Дамянов бе застреляна и съпругата му Наталия и то защото видяла и вероятно познала наемния убиец.

Като се изключи разстрела на бай Миле и петима от хората му, извършен от най-малко 5-6 души с два автомобила, почти няма случай убийците да са на големи групи, по простата причина, че все един от тях може някога да пропее, да стане защитен свидетел и “да изпържи” цялата група.

Вчера говорителят на полицията в Кейптаун Малкълм Поджи съобщи, че по същото време, когато около 8 ч в четвъртък убийците атакуват дома на Къро, на улицата пред Съдебната палата е застреляна и жена. Към нея се прибилижили неколцина въоръжени мъже, открили огън и когато тя паднала в локва кръв, избягали.

На този етап не са известни мотивите и за двете стрелби, каза Поджи и вероятно полицията търси връзка между двете мафиотски убийства.

Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията: Екзекуцията може да бъде обяснена с кокаинови канали

В ЮАР над 40 пъти повече убийства от България

За убийството на Къро има хипотези, които са свързани с България, но и такива, които са свързани с Южна Африка и глобалните криминални мрежи. Разстрелът може да бъде обяснен с участието му в кокаинови канали в ЮАР, коментира вчера Тихомир Безлов, страши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

“В ЮАР българската криминална общност е много активна. По-точто тя е българо-сръбска и е много влиятелна мрежа от различни типове - от кражби на коли, незаконни цигари до кокаиновите канали”, посочи още Безлов. Той вижда “не много български почерк на убийство”, защото “обикновено семействата не се закачат”.

“През последните години Къро губеше активи, губеше приходи в България и явно се е опитвал да ги възстанови ", каза Безлов и добави, че ЮАР е изключително рискова в криминално отношение страна, тъй като там годишно има около 47 убийства на 100 000 души от населението, докато в България това число е 1,3.

МВР шефът Иван Демерджиев: Пращаме в ЮАР наш криминалист

Полицията ни с акция срещу мутри

“МВР е предприело действия да придобие цялата информация по повод убийството на Красимир Каменов - Къро в Република Южна Африка. В момента сме в комуникация с властите в ЮАР и има уверение, че ще бъде допуснат наш представител, който да отиде на място и да се запознае с хода на разследването”, заяви вчера служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Той разказа, че през 2018 г. има сходно убийство на българин и неговата съпруга в Кейптаун и обяви, че МВР ще направи всичко възможност да установи връзките между тези събития и предходни събития.

“В тази връзка са обединени усилията на всички служби и се работи активно. Със заповед на главния секретар на територията на цялата страна протича операция, насочена към представители на криминалния свят, способни да извършат тежки престъпления. Целта е да се установят връзките и причините, довели до това престъпление, да се открият извършителите и т. нар. поръчители”, каза още Демерджиев.

Семейство българи разстреляни по подобен начин

Анжело Димов и семейството му, заснети приживе

Открито копие на лична карта на Къро

Семейство българи бяха разстреляни през февруари 2018 г. в дома им в предградието Бергвилет на Кейптаун. Според местни журналисти убийството им и това на Красимир Каменов-Къро поразително си приличат.

Труповете на Анжело Димов (50 г.) и съпругата му Незабравка (47 г.) били открити на 13 февруари. По подобие на убийството на Къро, килърите изчакали детето им да е на училище и тогава изпълнили пъкления си план. Анжело и Неси били застреляни в главите, кучето им също било убито.

Според властите в Кейптаун срещу Анжело Димов се водело дело за измами с кредитни карти в Белвил. Затова една от версиите бе, че двойното убийство е свързано с дейността на мъжа. През 2019 г. сръбски медии обявиха, че убийството на Димов било отмъщение на сръбската мафия в Южна Африка. Гангстерската война между българската и сръбската мафия там започнала заради открадната пратка кокаин, твърди “Курир”.

Интересен факт е, че при обиск на Димов през 2013 г. в Кейптаун у него било намерено копие на личната карта на Красимир Каменов. По-късно Къро обяснява, че имали планове да правят нещо. “Но после намерих друг човек, този не е компетентен”, отговаря Къро пред южноафрикански журналист.

Местни медии писаха след убийството, че се предполага, че Димов е член на българската мафия, която се занимавала с измами с банкови карти, наркотици и контрабанда на стоки, вариращи от тютюн до диаманти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук