Александър Ваклин, основният свидетел по делото срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, коментира в съдебна зала и пред медиите, че първоначално поисканият от него подкуп, за да му бъде придвижена преписка от общинската администрация на кв. "Младост", не бил пари, а 620 кв.м. от сградата, която щяла да се построи. Той обясни, че поставените условия са били от 3-5 процента от РЗП-то на обекта. Което, по думите му, можело да се равнява и на десет апартамента.
 
По време на разпита Ваклин каза още, че е бил кандидат-депутат. Като пред медиите обясни, че това е било по време на изборите през 2013 г., като е бил издигнат от малка партия, но тя не успяла да вземе и един процент от вота. Той заяви, че няма интерес в политиката и никога работата му не е била обвързана с политическата обстановка, съобщава БГНЕС.
 
Ваклин коментира още, че при записаните разговори по делото е изразил мнение, че вместо толкова голям подкуп, било по-удачно да се изчакат следващите избори и да не строи съответните обекти дотогава. Той каза още, че в записаните разговори по делото е коментирал, че за тази сума може да се направи медийна кампания, с която да се променят обществените нагласи, за да не са избираеми районните кметове, което според него е правилният начин.
 
По думите му можело с такава кампания да се повлияе на обществото и съответно депутатите да преценят дали сегашната система за избор на кметове е законосъобразна. Но отбеляза, че не е казвал, че той ще организира такава кампания, а че можело да се направи, защото последните десет години медиите имали по-голяма власт от хората в парламента и с медийни кампании се случвали "доста неща".
 
При разпита си Ваклин каза още, че парите за подкупа са лично негови и са взети от сейф. Както и че е имало моменти, в които се е съмнявал, че Иванчева знае за разговорите му с Дюлгеров и искания подкуп.
 
Според прокурора по делото Илиян Рангелов СРС-тата по делото не са секретни и не вижда проблем те да се появяват в медиите. Той отбеляза, че контролът върху тези веществени доказателства не е отговорност на прокуратурата, тъй като делото било вече в съдебна фаза. Те били предоставени на подсъдимите и защитниците им много отдавна.
 
Рангелов каза, че не ги е предоставял той на медии, но изрази смущение, че СРС-тата са в общественото пространство. По думите му не било редно на този етап да се изнася тази информация, за да не се повлияе по някакъв начин на съда. Но нямало проблем да бъдат публикувани.
 
Адвокатите на Иванчева и Петрова коментираха, че Ваклин не е успял да даде обяснения кога и кой му е поискал пари, в какъв размер и за какво. Те обясниха, че по думите на Ваклин в момента, когато са му поискани пари, записващото устройство не е работело и нямало запис.
 
По делото днес бяха приети и няколко експертизи. Стана известно, че веществото, с което са били маркирани парите за подкупа, можело да се разнася на други повърхности, след първоначален контакт с него.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ