Апелативен съд Пловдив остави за постоянно в ареста д-р Сергей Зоненко, съпругата му Олга Гелдке и синът им Вениамин. Тримата са литовски граждани. БЛИЦ припомня, че литовците бяха задържани преди десетина дни при страшен скандал в завод „Арсенал“ в Казанлък.

Тримата са обвинени за изнасяне на информация за оръжия и технологии с двойна употреба, както и за неправомерно осъществяване на достъп до информационна система или части от нея и неправомерно копиране, използване, укриване или унищожаване на компютърни данни в информационна система от оръжейницата.

Д-р Зоненко е световноизвестен учен, той е изявен оръжейник и математик, член е на Академията на науките. Ученият, жена му и синът им , съпругата му и синът им бяха докарани с белезници в Пловдивския съд. Тримата чужденци поискаха да дадат обяснения като допълнение към казаното от тях по-рано. Зоненко обясни, че освен математик, е специалист по теория на взрива.

Преди години работел в Русия, но тъй като жена му била литовка, се преместил със семейството си да живеят там. Не си намерил подходяща работа  обаче в Литва, и за това преди няколко години заживели в България.

В „Арсенал“ ученият  предложил специфичните си разработките  за комулативни боеприпаси. Ученият каза още, че самият той е дал на „Арсенал“ технически решения и по тях е започнало производство, като преди това в оръжейницата не били произвеждали подобни боеприпаси.

През 2019 година обаче Зоненко се разболял, направили му тежка операция. От завода му разрешили да работи от дома си като ходел само за по няколко часа в завода. Докато работел от дома си, правил чертежи, компютърни обработки и други важни дейности около работата си. При обиска в дома му ченгетата намерили редица чертежи в компютъра му, както и част от елементите, които били в дома му - около 3000 на брой, те били донесени от Русия и произведени от личната му фирма.

"Нито един от детайлите не може да послужи за макет на боеприпас", беше категоричен Зоненко. Той добави, че иззетото от дома му е целият му 35-годишен труд като учен. Зоненко, съпругата и синът казаха, че не са знаели, че са обявени за издирване.Ученият каза, че през въпросните няколко месеца, докато работел в завода, се учел там от другите работници. Съпругата Олга  заяви, че е обикновена домакиня и не разбира от работата на мъжа си, който бил забранил на нея и сина си достъп до личния му компютър. 

Прокуратурата обаче смята, че става дума за  умишлено и съмнително поведение на тримата чужденци във връзка с дейността на завод "Арсенал".  

Откритите флашки и флаш памети, както и намерената информация на личния компютър на Зоненко били доказателства за това. "Има основателни съмнения, че съдържанието на тези електронни носители е държавна тайна и важна технология и продукция, свързана с отбраната", посочи прокурорът по делото. 

Обвинителят изтъкна, че двамата нямат трайна връзка с България и при по-лека мярка има опасност да напуснат страната, което силно ще затрудни хода на разследването. 

Защитникът на тримата - адвокат Станимир Ченалов, посочи, че Окръжният съд в Стара Загора не е извършил анализ на доказателствата, правна обосновка, нито е направил коментар на казаното от защитата.

Според адвоката че няма опасност тримата да се укрият. 
Ученият, съпругата му и синът им заявиха, че са в шок от случващото се в последните си думи и също помолиха за по-лека мярка за неотклонение. 

Съдът ги остави в ареста, тъй като имало реална опасност да извършат друго престъпление, съществували достатъчно доказателства, че са съпричастни към престъпленията, за които са обвинени. Освен това често пътували в чужбина и имало вероятност да се укрият от нашето правосъдие. 

Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ