Криминалисти на СДВР направиха голям удар срещу наркоразпространението в София, като в едната от акциите разкриха модерно оборудвана оранжерия за отглеждане на марихуана.

Операцията за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, е проведена на територията на столицата в периода 19 - 22 април, съобщават от МВР.

В резултат на предприетите действия, на 19 април към 22.30 часа в столично заведение на ул. „Разград“, служители от Шесто РУ засекли в момент на покупко-продажба 47-годишен наркодилър и деветима негови клиенти, сред които – две жени.

При последвалите обиски и претърсвания от тях са иззети множество сгъвки с над 80 грама кокаин. Клиентите са разпитани като свидетели и освободени. 

Същия ден, отново при сделка в района на ж.к. „Хаджи Димитър“, служители от Пето РУ задържали 33-годишен продавач на наркотични вещества и купувач. Полиетиленов плик с 45 г бяло вещество на бучки, дало реагирало на амфетамин при извършената експертиза, и хартиени сгъвки са открити при извършените процесуални действия.  

През вчерашния ден служители от Първо РУ спрели за проверка лек автомобил, управляван от 38-годишен столичанин.

При последвалото тестване на шофьора станало ясно, че той е седнал зад волана под въздействието на наркотични вещества. По случая било образувано досъдебно производство, в рамките на което униформените предприели претърсване на обитаваното от него жилище.  

В таванското помещение те установили оборудвана с осветителни тела, електрически трансформатори, въздуховоди и вентилатори оранжерия, в която се полагали грижи за растежа на 29 растения, засети в саксии.

Иззети  са четири плика с марихуана и леген със същото съдържание.

Събраните материали по образуваните досъдебни производства са докладвани в Софийска градска прокуратура. Тримата дилъри са привлечени като обвиняеми по чл. 354А от НК и им е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.