Мъж с турско и германско гражданство бе задържан на ГКПП-Капитан Андреево, след като бил издирван за измами и пране на пари за 23 милиона долара в САЩ, пише Труд.

Окръжният съд в Хасково наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 60 дни на 59-годшния Метин Саваш Корос.

Корос е бил задържан при влизане у нас на 28 септември. Той бил обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол. Съдът в Ню Джърси го търси и смята за отговорен по три обвинения - пощенска измама, банкова измама и пране на пари в съучастие с други лица.

Според американските власти в периода юни-октомври 2018 година чрез изпращане на измамни имейли, пощенски писма и съобщения той заблудил служители на договорна компания на Министерството на отбраната в САЩ.

Ощетеното дружество било с предмет на дейност за рафиниране на петрол със седалище в Република Корея.

С това Корос набавил за себе и съучастниците си 23 милиона долара, които били предназначени за компанията, става ясно от цитираните в съда материали по делото. Метин Корос обяви, че не се чувства виновен.

Съдът обаче възприе доводите на прокуратурата, че Корос може да се укрие, тъй като е чужденец и няма трайна уседналост в България.

Определeнието може да бъде протестирано или обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук