Изненадващо на поредното заседание по делото срещу Мартин Чоков вчера, пребитият от него Радослав Илиев се отрече от показанията си против сина на известния кмет на село Галиче. Обратът по съдебния процес е повече от шокиращ, тъй като на предишното заседание Радослав отново бе категоричен, че Мартин е неговият нападател. Той дори разкри, че това не било първото нападение от страна на Мартин над него, и че го бил нападал с нож, още докато бил ученик.

Младежът твърдеше, че откакто се е осмелил да се опълчи на Чоков младши и да свидетелства срещу него, заплахите за живота му и здравето на близките му не са преставали. Радослав заявяваше, че фамилия Чокови са му се заканвали с палежи, клане и какво ли още не. Момчето даже беше на път да се изсели от селото след деня на нападението – 12 януари 2016 година.

От тогава до ден днешен версията на Радослав винаги е била една и съща, подплатена с редица документи, експертизи от лекари и железни свидетели. Твърденията му, че е бил пребит от Мартин се подкрепят и от постовете му на лични му профил във фейсбук.
Медията ни дори се сдоби с ексклузивни кадри, направени малко след побоя, когато линейка е отишла по спешност да го прибере и да му бъде оказвана първа помощ. Какво прави Радослав в линейката и в спешното, ако никой не го е бил?!

През цялото време младият мъж не само, че категорично посочва Мартин Чоков като негов нападател, но дори призовава съселяните си да го подкрепят и да излязат на протест срещу фамилия Чокови, за да спрат налагания върху всички терор.

При 6 поредни заседания в районния съд във Враца Радослав всеки път заявява, че няма да се предаде и Мартин трябва да си получи заслуженото и да влезе в затвора. Пред медиите пострадалият веднъж дори признава за наложен ми натиск от страна на прокурор и разследващ полицай по делото в Бяла Слатина да се откаже от показанията си, но той устоял.

До вчера, когато изведнъж обаче Радослав влезе и заяви пред магистратите в районния съд във Враца, че е излъгал в показанията си и Мартин всъщност е невинен. Двамата сякаш изведнъж от смъртни врагове станали най-добри приятели и няма и помен от тормоза и заплахите. Недоумение буди какво е накарало момчето да вземе това кардинално решение, не е ясно и как точно ще оправдае сериозните травми, които имаше и призивите му за справедливост. Снимките, направени минути след нападението, също са повече от красноречиви. Защо точно сега Радослав се отмята и кой и какво го е принудило този път все още не е ясно.
През последната година и половина натискът върху него наистина е огромен, но остава въпросът коя от двете версии ще се окаже истинска.

Експерти от наказателната власт коментират, че има много мега дела, в които частните обвинители и гражданските ищтци се отказват на финала, а причината често пъти била парична договорка. По думите им, лошото било, че се продавали за дребни суми от по 100 – 200 лева.
Дали Радослав се е отказал, заради договорка или заради натиск от нечия страна можем само да гадаем. Както и дали ще бъде съден за лъжесвидетелстване...
 

Пребитият Радослав получава първа помощ още в линейката
 
След побоя Радослав е транспортиран спешно в болницата
 

Радослав е в болница след побоя