21-годишният Костадин Циков от Разлог беше намушкан с нож при сбиване в местно заведение. Мъжът е с прободна рана в областта на гърдите, под лявата ключица. Веднага след инцидента той е транспортиран от свои близки до ЦСМП – Разлог, където при прегледите е установено, че е засегнат белият му дроб. С линейка е транспортиран незабавно за болницата в Благоевград, където е опериран по спешност, съобщава struma.bg.

Като съпричастен към деянието със заповед до 24 часа е задържан 22-годишният Димитър Дончов. Инцидентът е станал около 21:00 часа в заведение в ромската махала на Разлог – жк „Изток“. Между двамата мъже възникнал скандал, който прераснал във физическа саморазправа. Те започнали да си разменят юмручни удари и ритници. Мъже от компаниите им се опитали да ги разтърват, но неуспешно.

В разгара на боя Димитър Дончов извадил нож и намушкал Циков. Мъжът се свлякъл на земята. Незабавно е качен в частен автомобил и закаран от свои съграждани до ЦСМП – Разлог. При прегледите е установено, че е засегнат белият му дроб, и около 22:00 часа е транспортиран за болницата в Благоевград, където е опериран.

Същевременно е подаден сигнал за още един пострадал при сбиването, който е повръщал кръв. Медицински екип от Спешен център – Разлог е посетил мястото, но той бил избягал. Впоследствие е установено, че това е нападателят Дончов, който след инцидента се укрил. По-късно той е установен от органите на реда в дома му и задържан.

За случая е уведомена Районна прокуратура – Разлог. Образувано е досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда, която вероятно ще бъде квалифицирана като средна.

Според запознати двамата мъже се сбили заради жена. Те били приятели, но задържаният започнал връзка с приятелката на пострадалия Циков и оттогава са в обтегнати отношения. Под въздействието на алкохола се стигнало до саморазправата между тях.
Костадин Циков е опериран през нощта в хирургия на благоевградската болница.

Той е приет в шок с реална опасност на живота от засегнат жизненоважен орган – бял дроб. Животоспасяващата интервенция е извършена от хирурзите д-р Иконономов и д-р Копанаров, състоянието е овладяно, остава под активно лекарско наблюдение, каза началникът на хирургия в МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров. Той уточни, че състоянието му е стабилно.

Неотлъчно до болничното легло на пострадалия е по-големият му брат Любен Циков. Двамата същата вечер били заедно и той също попаднал под ударите на Димитър Дончов.
„Нападна ме с юмруци, без нищо да ми каже, после извади ножа и ме прободе, ножът се заби дълбоко в гърдите ми, после съм изпаднал в шок”, каза от болничното лего Костадин, който трудно говори и има силна болка от нараняването.

„Отидохме да се почерпим с брат ми и един съсед, Йордан, в заведение в Разлог, поръчахме си по питие – ямболска ракия с мезе, въобще не съм очаквал, че ще се озовем в болницата”, каза 25-годишният Любен Циков. „Седяхме си на масата шест човека, ние тримата и още трима наши познати, които пристигнаха по-късно. Нападателят Димитър, който наръга с касапски нож брат ми, седеше на маса зад нашата с Асен Яков и други, които не ги познавам.

Седях с гръб към тях. Брат ми тръгна към тоалетната и чух удари, Димитър се беше изправил и му нанасяше юмруци. Познаваме го много добре, живее на нашата улица „Изгрев“, делят ни само десетина къщи. Той също е наш връстник. Нападението беше умишлено и показно, искаше да убива, първо започна с юмруци, после извади ножа, държеше го здраво с две ръце и ръгаше наред. Първо прободе брат ми над сърцето, а другото момче, Данчо, прободе в дланта. Ножът, който е около 30 см, видях как влезе и излезе през ръката му. Данчо има засегнати сухожилия.

Само преди 4 дни бащата на Димитър – Дончо, срещнал нашата баба Анна в центъра на Разлог и заплашил, че ще хванат Коцето и няма да има кой да го спаси. Брат ми живееше с една жена – Десислава Красимирова, от която има 3-годишно дете Асен. Тя избяга от него, остави си и детето и от 2-3 месеца живее с Димитър. Брат ми въобще не е ходил да се разправя с него, въпреки че получаваше заплахи от семейството на другия, че ще го утрепат.

Истински късмет е, че бях снощи с него, ако беше сам, можеше сега да не е в болницата. Ние работим, имаме триетажна къща, не участваме в скандали, в момента и двата работим в дърводобива. От работа се прибираме вкъщи, дори до този момент те двамата не се бяха засичали един с друг”, разказа братът на пострадалия Костадин – Любен, и допълни:

„Димитър има прояви, с които е известен в полицията. Вчера той беше решил да убива, на него му няма нищо… извиках един приятел и веднага отидохме в болницата в Разлог. Брат ми вече беше зле, лекарите установиха, че има нужда от хирургична помощ, и с линейка го транспортираха до благоевградската болница. Лекарите го оперираха повече от два часа, сега остава на легло, не знаем колко време ще продължи лечението му, раната е сериозна. Сутринта отново правихме изследване на скенер. Внасяме жалба в полицията, това беше не само заплаха, а действие за убиване. Димитър не пие и не пуши, извърши съзнателно всичко и трябва да си понесе отговорността”, заяви Любен Циков.
Той уточни, че единственото, което иска, е брат му да оздравее и органите да си свършат работата, за да не се стигне до кървави саморазправи между фамилиите.