Обвиненият за убийството на малката Дамла ще влезе в съда след точно 36 дни. Разпоредителното дело е насрочено в Окръжен съд-Кърджали за 3 септември. Под засилена охрана в съдебната зала ще бъде доведен соченият за извършител на ужасяващото деяние 25-годишен първи братовчед на жертвата-Мехмед Х., съобщава 24rodopi.com.
Съдебен състав ще разгледа документацията и ще прецени дали има основание за старт на процеса. Очаква се същия ден да бъде насрочена дата за делото. Все още не се знае дали обвиняемият ще поиска съкратена процедура, с която може да намали евентуална присъда с 1/3.

Припомняме, че малката Дамла е била убита, за да бъде улеснено и прикрито друго престъпление. Това е основният мотив за зверското деяние, извършено в края на миналата година в Момчилград, става ясно от деветте страници обвинителен акт, който прокуратурата в Кърджали внесе в съда на 17 юли. 7-годишното момиченце е станало свидетел на опита за извършване на кражба в дома на родителите си, което е принудило убиецът да действа.

Обвинението е за това, че мъжът е влязъл в чуждо жилище нощем - престъпление по чл. 170, ал. 2 във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс и за умишлено убийство, квалифицирано като престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, т. 5, т. 6 и т. 8 във вр. с чл. 115 от Наказателния кодекс.

Обвиненията се основават на събраните при разследването доказателства – разпити на свидетели, обяснения на обвиняемия, извършени съдебно-медицински експертизи и експертизи на приобщените веществени доказателства, посочват от държавното обвинение.

От събраните при проведеното досъдебно производство доказателства е установено, че на 17.12.2017 г., в Момчилград обвиняемият М. Х. е влезнал нощем в жилището, ползвано от С.М.  и Г.М. и умъртвил чрез задушаване 7-годишната си братовчедка Дамла М., за да прикрие противоправното влизане в чуждото жилище. Смъртта е настъпила по особено мъчителен начин за пострадалата.

От извършената съдебно-медицинска експертиза на трупа на пострадалата категорично се установява, че причина за настъпването на смъртта на детето е задушаване /механична асфикция/ от затискане и запушване на дихателните отвори - уста и нос.

Към момента обвиненият в убийството мъж е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража".

Убийството на 7-годишното момиченце в Момчилград разтърси региона в края на м.г. На 17 декември безжизненото тяло на детето бе открито в семейното жилище от майката, която се връща след нощна смяна в местно предприятие. Дамла е починала от задушаване, а главата й е облепена с тиксо. След няколко дни, през които родителят бе задържан по първоначални съмнения, че именно тя е извършила деянието, като основен заподозрян бе арестуван първият братовчед на детето. По-късно М. Х. прави самопризнания пред разследващите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ