След Десети ноември българите се юрват да пътуват в така мечтаната от години чужбина. Сред любопитните туристи обаче има известни и неизвестни имена от подземния свят, които много бързо откриват „колеги“ зад граница.

За разлика от политиците, престъпниците бързо намират общ език и се обединяват. Част от чуждите мутри пристигат в България, повечето са от бившите съветски републики. Някои от тях изпълняват „мокри поръчки“, други намират смъртта си далеч от родината, припомня вестник Труд.

На 8 март 2003 г. София още не се е съвзела от гръмкото убийството на шефа на Мултигруп Илия Павлов. Пред офиса му на бул. „Г. М. Димитров“, където в 19,45 ч. ден по-рано снайперист гръмна един от най-знаковите бизнесмени на прехода, оперативно-следствена група на СДВР прави втори оглед. В 14,45 ч. пристига нов сигнал за стрелба. Край хотел „Амбасадор“ на „Симеоновско шосе“, намиращ се недалеч от офиса на Илия Павлов, е гръмнат 39-годишен мъж.

Това е молдовецът Степан Рибаков, издирван от Интерпол за убийство, който пристига в България през 1998 г. Той е бил застигнат от друг автомобил, докато е пътувал с „Мерцедес“ със софийска регистрация от Студентски град към Симеоновско шосе. В района на кръстовището по него е открит огън с автомат „Калашников“. Рибаков се е опитал слезе от колата, но е изпреварен и застрелян с два куршума в главата.

През това време ръчно направеният заглушител на автомата изхвърча, завърта се, удря килъра в носа и изпада на задната седалка на мерцедеса. Стрелецът не губи самообладание и продължава да стреля. По-късно МВР ще обяви, че издирва мъж с рани по лицето.

Около автомобила и тялото на Рибаков са открити най-малко 10 гилзи. Полицейски патрулки пристигат за минути на мястото, но огледът започва след повече от час, защото се налага да бъде извикана друга оперативно-следствена група.

Справка показва, че „Мерцедес“-ът е на криминално проявения Светослав Берковски и отначало полицаите решават, че той е жертвата. По-късно става ясно, че застреляният е Степан Рибаков, който е живял известно време в дома на Берковски, където е и адресната му регистрация.

Убийството е извършено посред бял ден и има свидетели, видели килъра, който бил на около 25-26 години, висок около 176 см, с атлетично телосложение. Мъж с такова описание е засечен непосредствено след престъплението в района на 27-а поликлиника в кв. „Младост“. Тогава той е бил облечен с тъмно късо яке и тъмни дънки, носел е черна плетена шапка с жълта щампа.

Изготвен е фоторобот, който е разпространен чрез медиите. Часове след убийството до поликлиниката е открит автоматът, с който е стреляно и е опожарен автомобилът, с който са се придвижвали престъпниците - сивозелен „Сеат Толедо“, в задната част на който са били залепени два стикера за превозване на инвалиди. Часове по-рано е бил изпепелен и червен „Опел Астра“, ползван от килъра на Илия Павлов.

Проверката показва, че и двете возила са били откраднати през февруари и са били обявени за издирване от техните собственици.

Разследващите все повече започват да свързват двете убийства. Материалите от разследването сочат, че ликвидирането на Рибаков също е поръчано, както и това на Илия Павлов. Години по-късно дори се твърди, че един и същ човек е поръчал и двата разстрела. Причините за убийството на молдовеца така и не се изясняват докрай.

Друга версия пък сочи бизнеса му с горива и неизяснени отношения с молдовски контрагенти като основен мотив. Факт е, че година преди да бъде убит Рибаков, във Велико Търново е застрелян показно най-добрият му приятел Румен Николов-Руснака. Като поръчител тогава беше сочен русенецът Артур Торосян, но връзката му с убийството така и не беше доказана.

Чужденецът е подозиран за убийството на Илия Павлов

Една от версиите е, че босът на „Мултигруп“ е екзекутиран от молдовеца, а поръчителят го е ликвидирал веднага, за да прекъсне връзката със себе си. Разказът на таксиметров шофьор само налива масло в огъня.

Според показанията му, сутринта преди убийството на Илия Павлов той е возил странен мъж. Взел го е от района на „Пирогов“ и го е закарал до място, намиращо се зад офиса, където часове по-късно е убит Павлов. Таксиджията твърди, че мъжът е бил явно чужденец, който много лошо говори български. Бил е с бръсната глава, висок и добре облечен.

Криминалистите си спомнят, че Степан Рибаков има офис в хотел „Хемус“, където е и седалището на бизнесмена Димитър Джамов - бивш шофьор на Илия Павлов, по който през август 2002 година беше стреляно от минаващ мотоциклет. Джамов оживя по чудо, а тогава се заговори за молдовска връзка.

Други следи не бяха открити и версията, че молдовецът е килърът на боса на „Мултигруп“, така е не беше доказана.

Единият получи година затвор за полицейска радиостанция

Съдът оправдава обвинените за разстрела на чужденеца

За разстрела на Степан Рибаков разследващите стигат до двама българи – Серафим Антонов и Росен Митров, които бяха задържани през 2004 г. при акция на ГДБОП, заедно с други членове на престъпна банда. Според обвинението, което им бе повдигнато, те са хората, причакали чужденеца, като прекият убиец бил Антонов. В жилището му е открита радиостанция на полицейски честоти.

През 2005 г. Софийският градски го съд призна за виновен, че е убил Степан Рибаков и го осъди на 15 години и половина лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Соченият от прокуратурата за съучастник Росен Митров не получи присъда. Четири години по-късно Върховният касационен съд оправда и двамата окончателно, като призна Антонов за виновен само за притежанието на радиостанцията. Той получи година затвор и глоба в размер на 150 лева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук