„Жертвите са милиони по целия свят. Според журналист от Великобритания става въпрос за 175 държави. В следващите редове ще откриете историята на трима мъже от Франция, Сомалия и Уганда. Най-образно казано са продавали мечти и обещания за бързо забогатяване“, заяви авторът на филма за криптокралицата на bTV Владислава Тричкова.

Ружа Игнатова и нейният съдружник стоят най-отгоре на схемата. Те са и тези, които печелят най-много от всичко. Още в първите месеци след създаването на OneCoin инвестициите били за милиони евро. Навсякъде вече се говорело за криптовалутата. 

„Разбрах за One Coine през 2016 г., когато бях ученик. Моят баща ми каза за това. Той беше научил от своя приятелка“, заяви Даниел Йейнхардт.

Даниел е от Уганда. Родителите му са фермери, а семейството живее в бедност и лишения. Когато разбират, че има лесен начин да забогатеят, влагат всичко. 

„Платих 250 евро. Баща ми даде 3000 евро за няколко пакета“, добави той.

Минават години, през които семейството вярва, че ще забогатее.  В един момент обаче на Даниел му се налага да напусне училище.

„Родителите ми не можеха да си позволят да плащат за образованието ми“, разказа той.

До този момент никой не подозира, че хора като Даниел и семейството му не са инвеститори, а жертви и са попаднали в схема.

„Схемата общо взето е класическа пирамида - не по-различна от тези, които помним от 90-те години“, заяви журналистът и автор на книгата за Ружа Игнатова Николай Стоянов.

Така всеки член освен да инвестира трябвало и да въвлича в схемата нови хора. В замяна получавали комисионна в кеш.

„Има ли хора  които наистина са забогатели от One coine? Със сигурност. Тези, които са на върха и това не включва само Ружа, а и най-приближената и свита са станали много богати“, добави журналистът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук