Българските роби, повечето от които непълнолетни, били взимани в Испания на изплащане. Първият транш от парите прибирали родителите им, които в замяна давали декларация, че са съгласни децата им да пътуват зад граница, останалите пари взимали трафикантите им, които ги продавали в Испания.
Цената се определяла от това колко добри са хлапетата в кражбите. Тя обаче рядко надхвърляла 5 хил. евро, пише „Монитор“.

Децата били карани основно да крадат, но не били и редки случаите, когато били принуждавани и да проституират. Тогава за тях се плащали още около 500 евро.

Акцията, при която бяха арестувани 41 българи, се оказала спасителна за 12 деца и още две жертви, които били минали вече 18 години.

Разследването срещу българската група започнала през август 2017 година. То стартирало след получена информация за група, която се занимавала с кражби от испански магазини, а откраднатото продавала в различни европейски страни. 

Разследващите установили, че организацията се управлява от необитаеми сгради в Мадрид. Именно в такива сгради са намерени и множество от непълнолетните жертви на групата, които живеели в ужасяващи условия. 

Апартаментите били претъпкани от жертви, които били довеждани насила от България.

Те били примамвани да се преместят от България в Испания с фалшиви обещания, но веднъж пристигнали, били поставяни в условия на робство и заставяни да извършват престъпления. 

Момичетата, само едно от които е на 13 години, били задължавани да се омъжват за членове на мафията или да проституират.
Престъпната група била разделена според отговорностите си – една част от мъжете наемала апартаментите, друга контролирала жилищата, а една женска група се занимавала изцяло с обучението на момичетата да крадат. Четвъртата група отговаряла за разпространението на откраднатата стока.

При претърсването на апартаментите са открити различни електронни устройства, мобилни телефони, бижута, както и документи, подписани от родителите на момичетата, в които те давали съгласието си децата им да пътуват извън страната ни. Освен тях разследващите открили 28 фалшиви лични карти, както и следи за над 150 престъпления.