Първите дни имаше затруднени на КПП-тата, но повечето работодатели си адаптираха смените към тези временни прозорци, които направихме.  Това заяви вътрешният министър Младен Маринов.

"Имахме проблем с водачите, които работят в градския транспорт, но с кмета Фандъкова се разбрахме. Това не е проблем, защото тези хора наистина работят, а не са като онези, които декларират фалшиви данни. Те ще преминават през други часови прозорци", каза той.

"Има всякакви куриозни случаи. Вчера бях на едно от КПП-та и наблюдавах какво обясняват хората. Всеки си приема пътуването за изключително важно, дори и то да е да си опечеш агнето и да занесеш козунак на родителите си. Не може така да бракуваш усилията на всички, които спазват нормите", смята Маринов. 

"Дори и от днес се вижда, че много хора се опитват да се приберат. Тези пътуващите лъжат себе си", добави той. 

"Днес СДВР работи по случай - тийнейджъри си направили пикник в Бистрица. Запалили огън в гората, без маски. Днес всички са в СДВР и съжаляват. Те така спъват тези, които спазват карантината", разкри той. 

"Не е важен размерът на наказанието за нарушаване на карантината, а да го има и то да бъде наложено при неспазването на правилата. Правят се проверки на декларациите от КПП-та", заяви той. 

Той проговори и за напрежението във "Факултета":

"Има и политически елементи в него, но поводът като цяло бе съвсем ежедневен. Имаше сигнал за домашно насилие - мъж бие жена си, а има дори ограничителна заповед да я доближава. Колегите реагират на сигнала, но останалите го възприемат като акт на агресия и затова е станало напрежението. Колегите обаче се намесиха заедно с медиатори", заяви Маринов. 

"Днес Фандъкова създаде организация и раздаде помощи на тези, които няма как да изкарват пари и да се трудят от там", добави той. 

"84 000 души са под карантина, но действащата карантина към момента вече е 19 000. Това е мярката, която много трябва да се контролира и спазва", каза Маринов и добави, че дори негов приятел му е звъннал невярващ, че са го проверили толкова много пъти, след като е бил поставен под карантина. 

Силовият министър коментира и ситуацията с избягалия от старозагорската болница мъж, който хвана такси и се прибра в родното си село Паничерево, което в момента е под карантина:

"Мога да сравня случая в Стара Загора с това в четвъртък, което направиха софиянци, които не знаят дали носят вируса. Те се прибраха да заразят родителите си. Разликата е, че мъжът от Паничерево е доказано болен", смята Маринов.

На въпрос какво мисли относно методите, прилагани в Индия срещу нарушаването на карантината, той отвърна: "Трябва да се сравняваме с демократичните общества. Там полицията работи все по-малко, а се разчита на инстинкта на обществото". 

По думите му 30 служителя на МВР са дали положителна проба за коронавирус, а 3-ма вече са излекувани. 

Маринов призна, че засега престъпността много е намаляла, особено кражбата на моторни превозни средства. Притеснително е какво ще се случи обаче след падането на карантината, смята силовият министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!