Незаконна сеч във вековна гора. Този път в защитена местност край село Тулово, Старозагорско. Сигналът е на „Зелени Балкани“, но в района набезите са постоянни. Отсечените дървета в корията в с. Тулово, която е защитена местност, са стотици, предава Нова ТВ.

„В момента това вече е прекалено. Тази тенденция я следим през последните 20 – 25 години, специално в тези равнинни гори, които са последните остатъци от обикновен дъб. Този вид е ценен и тези всичките гори по поречието на река Тунджа са малкото останали гори в България, които можем да доближим до вековните гори”, заяви Ивайло Клисуров – „Зелени Балкани”.

„Незаконно отсечени са 76 кубика дървесина. Предимно от габър и летен дъб с диаметър средно около 16-17 см.”, казва Петър Заяков, директор на РДГ Стара Загора.

Предполага се, че извършителите на незаонната сеч са от близките села. Те дори преградили пътя с отсечени дървета, за да затруднят достъпа на горските служители.

„В началото всичко беше с едни малки триончета, с едни велосипеди, след това преминаха към каруци и коне и вече сега този случай е направо уникален с много изнесени кубици. Вероятно са влизали машини, ползвали са и моторни триони, според нас”, пояснява Ивайло Клисуров – „Зелени Балкани”.

Това са едни от най-старите български гори. Местна легенда разказва, че тук се намира дъбът на цар Калоян, край който той си е почивал, минавайки през гората.

„Тези гори, по принцип това е остатък от Великата българска гора, която още по времето на Османската империя. За съжаление, до голяма степен сме загубили”, казва още Ивайло Клисуров – „Зелени Балкани”.

Сигналът за унищожителната сеч е изпратен в прокуратурата. Направен е акт на горския служител, отговарящ за региона за занижен контрол в защитената територия. Колегите му обаче се оплакаха, че въпреки десетките написани актове, набезите в гората постоянни.