Посегателството върху исторически обекти продължава с пълна сила. След като преди дни стана ясно, че българи са посегнали на световната историческа забележителност Карнак, то сега простащината се „върна на родна земя“.

Седемнадесет лампи, осветяващи Пантеона на възрожденците в град Русе, са потрошени от вандали. Това съобщиха от музея.

В момента всички лампи са свалени, а местата на свързване са изолирани за безопасност. Правят се опити за отремонтиране и усилване на корпусите на лампите, след което те ще бъдат върнати на местата си. 

Преди три дни непълнолетни лица са заснети от видеокамерите за наблюдение, които систематично ритат и повалят декоративното осветление. 

Първият път, когато бяха установени нарушителите, родителите им възстановиха стойността на едва две от потрошените осветителни тела. Всички останали бяха за сметка на музея. Към настоящия момент стойността на счупените лампи е близо 6000 лева, а такава сума през настоящата година все още не е събрана от посетителите на Пантеона. 

„Пандемията силно ограничи посетителите на музеите у нас и по света, поради което подобни разходи в резултат на вандалски нападения, са неприемливи“, признаха от музея.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!