Мъж беше осъден на смърт за убийство на двама служители на пункт за проверка на евентуални вирусоносители в Югозападен Китай.

От януари насам цели села и квартали в Китай се изолират чрез заграждения с надежда да избягнат епидемията от пневмония, причинявана от новия коронавирус. Заразените до момента в страната са над 80 000, а смъртните случаи - близо 3000.„

23-годишният мъж беше осъден вчера на смърт от местен съд за престъплението, извършено на 6 февруари в село в провинция Юнан, която граничи с Виетнам. Осъденият карал миниван и отказал да спре на пункта за проверка.

Спътникът му се опитал да разчисти загражденията, блокиращи пътя. Докато снимал с мобилния се телефон случващото се, служител на пункта бил наръган с нож от шофьора в гърдите и корема. Водачът на минивана намушкал още един човек, притекъл се на помощ на своя колега. Двамата ранени по-късно починали.

Съдът постанови, че шофьорът на минивана не се е подчинил на местни служители, нарушил е националния закон за епидемията и е извършил изключително тежко престъпление.

В Китай властите на всички нива въведоха драстични ограничения на движението и други мерки, за да възпрепятстват разпространението на новия вирус, тръгнал в края на миналата година от столицата на провинция Хунан - Ухан.