Куршум в главата е довел до смъртта на 28-годишната Фанка Атанасова, която изчезна миналия петък на път за работа в индустриалната зона на село Стряма, Пловдивско. След над 12-часови издирвания тялото й беше открито в изоставен гараж на запуснат двор в село Пъдарско.

Доказателствата сочат, че 31-годишният Александър Пашов не е извършил престъплението спонтанно, а го е подготвял от дълго време.

Бившият й, с когото документално Фанка все още не била разведена, след убийството е предприел действия по прикриване на следите. Това каза в съдебната зала наблюдаващият прокурор Димитър Молев, цитирано от "Телеграф".

Той подчерта, че са извършени множество огледи, претърсвания на имоти, иззети са и различни веществени доказателства. След като трупът на Фанка е открит, е установено, че е умъртвена умишлено. Това е споделил и задържаният в самопризнанията си Александър.

Тези

Прокурор Молев поиска най-тежката мярка "задържане под стража" и искането му бе одобрено от Пловдивския окръжен съд по безспорен начин. Адв. Анастасия Будакова, която е защитник на Александър, посочи, че по делото са налице достатъчно данни, че той е осъществил престъплението. Но подчерта, че не споделя тезите на прокуратурата що се касае за това, че клиентът й може да се укрие и да извърши друго престъпление.

"Моля да приемете, че категорично се отхвърля възможността той да се укрие. Александър е самотен баща, полагал грижи за двете си деца. Няма опасност да извърши друго престъпление. Той е лице с положителни характеристична данни. Не е осъждан, няма криминални прояви. Заявил е, че е готов да си понесе отговорността. Не мога да споделя и тезата, че е имало предварителна подготовка за убийството на Фанка. Няма доказателства и данни, които навеждат такива изводи", каза Будакова. 

Опасно

Адвокатката, разбира се, пожела по-лека мярка за Александър - домашен арест, която според нея също ще изпълни необходимите цели. В крайна сметка магистратите обаче оставиха задържания за убийството в ареста. Решението може да се обжалва в тридневен срок. При постъпила жалба, мярката ще се гледа на 6 декември – Никулден, пред Апелативния съд в Града под тепетата. Съдът се съгласи с опасенията на прокурора по делото, че има опасност убиецът да се укрие или да извърши друго престъпление.

Данни

В съдебната зала стана ясно още, че Пашов е правил два опита за самоубийство, преди да вземе решение да посегне на бившата си жена. Мотивите му по всички предварителни данни сочат маниакална ревност. След като се разселили, мъжът я подозирал постоянно, че се среща с други мъже. Започнал да си внушава, че Фанка ще му отнеме децата, които били присъдени на него. Тялото на 28-годишната жена беше открито в изоставен гараж в село Пъдарско след двудневно издирване от полицията в Раковски. Тя изчезна на 25 ноември на път за работа към Индустриалната зона в Стряма.

Фатално

Според прокурор Морев Фанка е напуснала семейното жилище и не е полагала грижи за двете си деца. От кориците на делото стана ясно, че има данни, че тя действително се е срещала с други, което вероятно е подтикнало Александър към фаталното решение. Според хора от селото Александър бил много ревнив, а и се страхувал, че Фанка ще му вземе децата – момиче, на 8, и момче, на 14. В Пъдарско са убедени, че убийството е планирано - мъжът си купил пистолет преди няколко месеца и се учил дни наред да стреля в гората. "Голяма беля", каза единствено бащата на Александър Алекси.

Ако вината на Александър се докаже в съда, го грози наказание за престъпление, което е тежко умишлено и се предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Опитал се да прикрие следите

От държавното обвинение отбелязаха, освен че Александър Пашов е бил замислил убийството на Фанка, но и след това старателно се е опитал да прикрие следите. Въпреки чистото му съдебно минало според прокуратурата Пашов може да извърши друго престъпление и трябва да остане в ареста. С това се съгласи дори адвокатката му Будакова, която заяви:

„Ще се присъединя към становището на държавното обвинение, че по делото са събрани достатъчно доказателства, че именно той е извършил престъплението“ . Въпреки това тя бе категорична, че не споделя тезата, че Пашов трябва да бъде задържан под стража и настоя да бъде под домашен арест.

Тя изтъкна, че Пашов е самотен баща и се грижи за двете си деца. От кориците на делото се изясни, че е замаскирал мястото с листа и други боклуци, за да не може следователите да стигнат до изоставения гараж в селото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСИТ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук