Окръжен съд – Пловдив взе най-тежката мярка задържане под стража спрямо Иво Димитров - Лудия. Спрямо него е повдигнато обвинение по чл. 142 ал.3 т.3 вр. ал.2 т.2 и т. 6 вр. ал.1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал.1 от НК – за отвличане, като към отвлеченото лице Фарук Манаф е проявена особена жестокост, деянието е извършено от четири лица, между които и лица от състава на Министерството на вътрешните работи.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че И. Д. е съпричастен с престъплението, за което му е повдигнато обвинение.

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, няма опасност обвиняемият И. Д. да се укрие, но съществува опасност да извърши престъпление.
Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 1 юли 2021 г. от 10.00 часа.